Tolonganak a cégek a forgótőkére adott támogatásokért

A kormány minimum 350 millió eurót oszt szét a járványügyi intézkedések miatt kárt szenvedett vállalkozások között.

Közel 20 ezer cég töltötte fel az igénylését a Támogatások forgótőkére elnevezésű program első napján. A szükséges dokumentációt csütörtök reggel 10 órától lehet feltölteni. Az igénylők megrohanták a kormány honlapját, fél óra alatt 13 ezer online kérelmet iktattak.

A program keretében a kis- és középvállalkozások 2 ezer és 150 ezer közötti összegű vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, annak függvényében, hogy mekkora volt a tavalyi árbevételük. A program keretösszege 350 millió euró. Nagy esély van rá, hogy a Gazdasági, Energetikai és Vállalkozásügyi Minisztérium megemelje a keretösszeget, mivel a mikrohitelprogramra elkülönített pénz jelentős része, körülbelül 40 millió euró, biztosan nem kerül felhasználásra az igénylők kis száma miatt.

Jelen program keretében olyan cégek igényelhetnek támogatást, melyek rendelkeznek a bizonylattal, ami igazolja, hogy káruk származott a hatóságok által elrendelt járványmegelőző intézkedésekből (Certificat de Situații de Urgență). Ezt több mint 80 ezer cég váltotta ki. Az igénylőknek további feltételeknek is eleget kell tenniük, például nyereséggel kellett zárniuk az elmúlt két évből legalább egyet, valamint vállalniuk kell, hogy az elkövetkező fél évben nem csökkentik az alkalmazottaik létszámát.

A szubvenciót idegenforgalmi ügynökségek, a vendéglátás, az élelmiszeripar, a személyszállítás, a kreatív iparágak és a rendezvényszervezés területén tevékenykedő cégek, könyvesboltok és könyvkiadók igényelhetik. A pénzt alapanyagok beszerzésére, a raktárkészlet feltöltésére, bérleti díjakra, beszállítókkal szembeni tartozások és adóhátralék törlesztésére lehet fordítani. Bért nem lehet fizetni a megítélt támogatásból.

Az igényléseket a granturi.imm.gov.ro linken lehet feltölteni október 28., 20 óráig. A programnak legkevesebb 2 330 haszonélvezője lehet, azonban minden bizonnyal jóval több lesz, mivel a pályázók jelentős része a maximális összegnél kevesebbet igényel. A haszonélvezők listáját az igénylések feltöltésének időrendi sorrendje alapján állítják össze, ha azok megfelelnek minden pályázati feltételnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?