Támogatások forgótőkére: „ingyen” 150 ezer eurót igényelhetnek a cégek

A program olyan cégeknek szól, amelyek az elmúlt két évből legalább egyet nyereséggel zártak.

Csütörtökön, október 22-én indul a Támogatások forgótőkére elnevezésű gazdaságélénkítő kormányprogram. Ennek keretében a kis- és középvállalkozások maximum 150 ezer euró értékű, vissza nem térítendő szubvencióhoz juthatnak hozzá.

A program olyan gazdasági ágazatokban működő vállalkozásoknak szól, amelyek erősen megszenvedik a koronavírus járvány okozta gazdasági válságot. A támogatásra pályázhatnak többek között a vendéglátóiparban, az élelmiszeriparban, a személyszállítás, a rendezvényszervezés terén működő cégek, könyvkiadók, könyvesboltok, turisztikai ügynökségek.  

Azok a kis- és középvállalkozások, amelyeknek a tavalyi árbevétele 5 000 és 13 500 euró között volt, 2 000 eurós támogatást kaphatnak. A 13 501 és 1 millió euró közti forgalmat lebonyolító cégek az árbevételük 15 százalékának megfelelő értékű szubvencióban részesülhetnek. Az 1 millió eurónál nagyobb árbevételű vállalkozások esetében a támogatás felső határa 150 ezer euró.

A Gazdasági, Energetikai és Vállalkozásügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az igényléseket csütörtök reggel 10 órától lehet majd feltölteni a granturi.imm.gov.ro linken. Az igénylések feltöltési határideje október 28., 20 óra.

A Támogatások forgótőkére program keretében olyan kis- és középvállalkozások pályázhatnak, melyek kiváltották a bizonylatot, mely igazolja, hogy káruk származott a járvány megelőzési intézkedésekből kifolyólag (Certificat de Situații de Urgență), az elmúlt két évnek legalább az egyikében nyereségesek voltak, vállalják, hogy a támogatás megítélést követő 6 hónapon át nem csökkentik az alkalmazottak létszámát, illetve rendelkeznek az igényelt összeg 15 százalékának megfelelő önrésszel.

Az igénylők többek között az állam felé fennálló tartozások törlesztésére is felhasználhatják a megítélt támogatást.

Ez már a második gazdaságélénkítő program, amelynek célja a válság által sújtott cégek megsegítése. Az első a mikrohitelprogram, amelynek keretében maximum 2 000 euró értékű támogatást lehet megpályázni. Ennek a leadási határidejét meghosszabbították október 21., este 20 óráig, mivel az érdeklődés messze elmaradt a várakozásoktól. Hétfőig csak 23 ezer igénylést adtak le, annak ellenére, hogy 50 ezer pályázó számára van pénz.

(Nyitókép szerzője: Kiss Gábor)

Kapcsolódók

Kimaradt?