Hiába az alkotmánybírósági döntés, Orban nem duplázná meg a gyermekpénzt


-A A+

A gyermeknevelési pótlék (gyermekpénz) megduplázását többlépcsős emeléssel fogjuk megvalósítani, a kormány korábbi döntésének megfelelően - jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban kormányfő.

A miniszterelnök arra reagált, hogy az alkotmánybíróság csütörtökön bejelentette: egyhangúlag elutasította a kormány beadványát, és alkotmányosnak minősítette a gyermekpénz többlépcsős emelését elutasította a törvényt.

„A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megduplázza a gyermeknevelési pótlékot, de úgy, ahogyan azt eldöntöttük: öt lépésben; az utolsó növelés 2022. július elsején lesz. Egyelőre csak az alkotmánybíróság bejelentéséről van szó, várjuk az indoklást, majd annak függvényében eldöntjük, mit kell tennünk. Véleményünk szerint a gyermekpénz növelése prioritást jelent (...), azonban a növelést a gazdasági realitások, a büdzséforrások figyelembe vételével kell megvalósítani” - fejtette ki Orban Focşani-ban tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök hozzátette, hogy a gyermekpénz megduplázása megközelítőleg évi 7 milliárd lejes terhet róna a költségvetésre, ami a deficit jelentős, 0,6 százaékos emelkedéséhez vezetne.

A képviselőház augusztus 19-én döntő kamaraként elutasította a 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési támogatás (gyermekpénz) megduplázása helyett annak többlépcsős emelését írja elő.
EZT OLVASTA MÁR?

X