A gyerekpénz megduplázására kötelezte a kormányt az alkotmánybíróság

FRISSÍTVE - Alkotmányosnak nyilvánította az alkotmánybíróság csütörtökön a gyermeknevelési pótlék többlépcsős emelését előíró sürgősségi rendeletet elutasító törvényt – tudta meg a taláros testülethez közel álló forrásokból a G4media.ro.

A portál értesülései szerint a bírák egyhangúlag hozták meg a döntésüket, ami arra kötelezi a kormányt, hogy megduplázza a gyerekpénzt. A törvény hatályba lépését már csak az államfő tudja megakadályozni úgy, hogy szintén megtámadja az alkotmánybíróságon, vagy visszaküldi a parlamentnek újratárgyalása.

A törvényt a kormány támadta meg az alkotmánybíróságon. Többek között arra hivatkozott, hogy a jogszabály megszavazásakor nem volt kvórum a képviselőházban. Az Orban-kabinet emellett a lojális együttműködés elvének megszegésével vádolja a parlamentet, mert olyan lépésekre kényszeríti a kormányt, ami a költségvetési deficit növeléséhez vezet.

Mint ismert, a parlamentben elutasított – de jelenleg még hatályban lévő – sürgősségi rendelet szintén előírja a gyerekpénz megduplázását, ám az összeg növelése több szakaszban történik. Első szakaszban, augusztus elsejétől 20 százalékkal nő a juttatás, 2021-ben és 2022-ben pedig évente kétszer - január elsején és július elsején - szintén 20-20 százalékkal. 2023-tól kezdődően pedig az éves inflációs értékével nő a pótlék minden évben.

FRISSÍTÉS: Az alkotmánybíróság döntését hivatalosan is megerősítették. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?