Szerdán ismét szavaz a parlament a gyermekpénz megduplázásáról

A képviselőház szerdán tárgyalja döntő házként a képviselőház azt a sürgősségi rendeletet, amellyel a kormány augusztus elsejére halasztotta a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvény hatályba lépését.

A szenátus már februárban leszavazta ezt a rendeletet. Ha a képviselőház is elutasítja, akkor várhatóan már júliustól meg kell kétszereznie a kormánynak a gyerekpénzt. És erre nagy esély van, mert a munkaügyi szakbizottság a jelentésében a rendelet elutasítására tett javaslatot.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerdán már közölte, hogy nem szavazza meg a rendeletet. „A gyerekek nem hibásak! Törvényben rögzített jogaikat tiszteletben kell tartani, és nem szabad a liberális párt cinikus választási érdekei miatt késlekedni. Ezért a PSD kategorikusan elutasítja a gyermekpénz megduplázódásának elodázását egy kihívóan viselkedő liberális kormány által, amely megtagadta a megfelelő források elkülönítését"- olvasható a PSD közleményében.

Korábban a kormány arra hivatkoza halasztotta el sürgősségi rendelettel a gyerekpénz megduplázásáról szóló törvény hatályba lépését, hogy ennek költségeit nem foglalták be a költségvetésbe. Ludovic Orban kormányfő a napokban kijelentette: a gyermeknevelési pótlék megduplázása a PSD „szuperpopulista” döntése volt.

„Ez az intézkedés 7,3 milliárd lejbe kerül. Honnan kerítjük elő ezt az összeget? Nem lehet ugyanabban az évben kétszer is megduplázni a gyerekpénzt. Gazdasági alap nélkül ez nem lehetséges” – magyarázta a miniszterelnök. Hozzátette: a kormány megpróbálja megnövelni ezt a pótlékot, de a döntés a költségvetés helyzetétől függ.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?