A nyugdíjemelésről és a gyerekpénz megduplázásról nyilatkozott a kormányfő

A nyugdíjak szeptemberi megemelése a gazdasági helyzet alakulásától függ – jelentette ki szombat este a kormányfő. Ludovic Orban értésre adta: kizárt a gyermeknevelési pótlék megduplázása.

A miniszterelnököt azzal kapcsolatban kérdezték az egyik hírtelevízióban, hogy a nyugdíjak 40 százalékos szeptemberi megemelését, illetve a gyerekpénz megduplázását egyaránt törvények írják elő.

„A nyugdíjak nőni fognak. Hogy mennyivel, az a gazdasági helyzettől, illetve attól függ, hogy ne csak idén, hanem a következő években is képes legyen kifizetni az állam a megemelt juttatásokat. Alapfontosságú, hogy a nyugdíjak növelése fenntartható legyen” – magyarázta a kormányfő. Közlése szerint júniusban a kormány jelentést készít a költségvetés helyzetéről, és ennek alapján, illetve a nemzetközi intézmények prognózisainak figyelembe vételével dönt a nyugdíjemelés mértékéről.

A gyermeknevelési pótlék megduplázása Ludovic Orban szavai szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) „szuperpopulista” döntése volt. „Ez az intézkedés 7,3 milliárd lejbe kerül. Honnan kerítjük elő ezt az összeget? Nem lehet ugyanabban az évben kétszer is megduplázni a gyerekpénzt. Gazdasági alap nélkül ez nem lehetséges” – magyarázta a miniszterelnök. Hozzátette: a kormány megpróbálja megnövelni ezt a pótlékot, de a döntés a költségvetés helyzetétől függ.

Kapcsolódók

Kimaradt?