Nyithatnak a vendéglők, kávézók teraszai, de a neheze ezután jön

A távolságtartási szabályok, az emberek fertőzéstől való félelme és elvékonyodott pénztárcája csődhullámot indíthat el a vendéglátóiparban.

Hétfőtől kinyithatnak az éttermek és kocsmák teraszai, kerthelyiségei, ám egyelőre nem jelent meg a működésük pontos feltételeit szabályozó miniszteri rendelet. Egyelőre hivatalosan csak annyit tudni, amit a csütörtök este elfogadott kormányhatározat rögzít: az asztaloknak legalább két méterre kell lenniük egymástól, és egy asztalnál legfeljebb négy személy foglalhat helyet. Az utóbbi korlátozás családtagokra nem vonatkozik.

A bizonytalanság miatt egyes lokálok kivárnak, ezek közé tartozik a Kolozsvár központi részében található egyik vendéglő is. „Szeretném tudni konkrétan, hogy mit várnak el tőlünk, milyen szabályokat kell betartanunk. Beszélni kell a beszállítókkal, fel kell készíteni a személyzetet, mindehhez idő kell. A jövő hét folyamán nagyon szeretnénk kinyitni, de nem hiszem, hogy hétfőn sor kerül rá” – nyilatkozta a Maszolnak Cseke Róbert, a vendéglő tulajdonosa.

A vendéglátóipari vállalkozókat ugyanakkor sürgeti az idő, mivel a bérleti díjat fizetni kell. Cseke Róbert a szerencsések közé tartozik, a tulajdonos ugyanis a helyzetre való tekintettel lemondott az áprilisi és a májusi bérről, júniusban azonban már pénzt akar látni.

A kolozsvári Mikó (Clinicilor) utcában található egyik vendéglő készen áll a nyitásra, a tulajdonos, Jedlicska Róbert azonban szintén hiányolja a pontos és végleges szabályokat. „Jelenleg csak annyit tudunk, hogy az asztalok között két méteres távolságnak kell lennie. Korábban az egészségügyi miniszter beszélt arról is, hogy a pincéreknek kesztyűt és maszkot kell viselniük, reggelente mérnünk kell a lázukat, az asztalt pedig minden egyes vendég után fertőtleníteni kell” – nyilatkozta az üzletember.

Jedlicska Róbert étterme a korábbi időszakhoz képest csökkentett létszámú személyzettel készül a nyitásra, a távolságtartási szabályok miatt ugyanis elkerülhetetlen a forgalom csökkenése. A tulajdonos szerint ez komoly veszélyt jelent az ágazatra.

„Vannak fix költségek, mint például a fizetések, melyek nem csökkentek attól, hogy járvány van. Számunkra a neheze csak most következik. Sokan lehet, hogy átvészelték az elmúlt két és fél hónapot, de hiába, ha nem lesz elég kliens. Az állam fizette a kényszerszabadságon levő alkalmazottakat, de azon túl semmivel sem segített” -  nyilatkozta a vállalkozó, aki szerint a lokálok jelentős része a csőd szélén áll.

Egyes éttermek nem érték meg az újranyitást, Kolozsvár központjában van olyan elegáns lokál, melynek kirakatán nagybetűs felirat hirdeti, hogy a helyiség bérelhető.

Támogatásra szorul az ágazat

„Az államnak pénzzel kellene támogatnia az ágazatot, hogy magához térjen. Ha ez nem történik meg, akkor egy éven belül a vállalkozások 30-40 százaléka megszűnik” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Dani Caramihai, a Fratelli cégcsoport társtulajdonosa.

Az üzletember szerint kérdéses, hogy mekkora lesz az emberek hajlandósága, hogy étterembe, sörözőbe menjenek, mivel sokaknak kevesebb a pénzük, mint a járvány kitörése előtt. Jedlicska Róbert szerint ez nem csak a potenciális vendégek pénztárcájától függ, hanem attól is, milyen a lelkiállapotuk, mennyire félnek a fertőzéstől.  

A vendéglők számára 2019 volt a rendszerváltás utáni legjobb év, a bevételeik 14 milliárd lejt tettek ki, közel 20 százalékkal többet, mint 2018-ban. A kávézók és bárok tavalyi forgalma 3 milliárd lej volt. Az ágazatban dolgozók közül 110 ezer volt kényszerszabadságon az elmúlt időszakban. Ha a vendéglátóipar csődhullám következik be, amit sok szakember valószínűnek tart, az 30-50 ezer munkahely megszűnésével járhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?