Most már hivatalos: ezek a lazítások lépnek hatályba hétfőtől

Módosította csütörtöki ülésén a kormány a veszélyhelyzetre vonatkozó határozat több előírását. E szerint a koronavírus-járvány terjedésé akadályozni hivatott korlátozások egy részét feloldották. A kormányülés végén Ludovic Orban miniszterelnök ismertette a június elsejétől hatályba lépő lazításokat.

A kormányfő közölte június 1-jétől nézők nélkül rendezhetők szabadtéri sportversenyek. Ugyancsak hétfőtől engedélyezik a hivatásos sportolók felkészülését szabadtéri vagy fedett uszodákban. A nyitott vagy fedett medencékben versenyeket is lehet tartani, szintén nézők nélkül.

A hivatásos sportolók megkezdhetik fizikai felkészülésüket edzőtermekben is, azzal a feltétellel, hogy egymást között legalább hét méter távolságot tartsanak. Mindezen esetekben be kell tartani az ifjúsági és sportminiszter, valamint az egészségügyi miniszter – későbbiekben közölt – közös rendeletét.

Június 1-jétől lehet olyan szabadtéri rendezvényeket szervezni, amelyeken a résztvevők száma nem haladja meg az ötszáz főt. Ebben az esetben a székeknek legalább két méterre kell lenniük egymástól, a résztvevőknek végig maszkot kell viselniük. Minden esetekben be kell tartani a művelődési miniszter és az egészségügyi miniszter – későbbiekben közölt – közös rendeletét.

A következő hónap első napjától feloldják azt a korlátozást is, amely a nagyvárosok körüli agglomerációra szűkítette a polgárok szabad mozgását. Vagyis nem lesz többé szükség nyilatkozat kitöltéséhez a lakhely szerinti település elhagyásához. Emellett június 1-jétől újraindul a nemzetközi autós és vasúti közlekedés, beleértve a menetrendszerű személyszállítást is.

Június 1-jétől megengedett az élelmiszerek, alkoholos és alkoholmentes italok elkészítése, forgalmazása és fogyasztása a szabadtéri teraszokon olyan körülmények között, hogy az asztaloknak legalább két méterre kell lenniük egymástól és egy asztalnál legfeljebb négy személy foglalhat helyet. Az utóbbi korlátozás családtagokra nem vonatkozik.

Hétfőtől indul a strandszezon is - mondta el  kormányfő -, azzal a feltétellel, hogy a napozóágyakat egymástól legalább két méterre kell elhelyezni, hogy ha ezeket nem egyazon család tagjai használják. Ebben az esetben be kell tartani a gazdasági, a környezetvédelmi és az egészségügyi miniszter – későbbiekben közölt – közös rendeletét. Június 1-jétől megengedettek a drive-in típusú rendezvények, ezekre szintén több miniszter közös rendelete lesz érvényes.

A kormányfő felkérte az érintett minisztereket, hogy időben dolgozzák ki a vonatkozó rendeleteket, hogy a kormányhatározattal együtt június 1-jéig megjelenhessenek a hivatalos közlönyben. A miniszterelnök szerint a cél az, hogy "az összes strandot üzemeltető vállalkozó, teraszokat működtető vendéglátós, közúti fuvarozó, és minden más gazdasági szereplő, valamint a román állampolgárok is nagyon jól ismerjék azokat a szabályokat, amelyeket ezen tevékenységek megkezdésekor be kell tartani". 

Kapcsolódók

Kimaradt?