FRISSÍTVE – Orban a kényszerszabadságokról: a közszférában is léteznie kell a szolidaritásnak

FRISSÍTVE: A közszférában is léteznie kell a szolidaritás valamilyen formájának – jelentette ki a csütörtöki kormányülés elején Ludovic Orban miniszterelnök.

Meglátása szerint a közszféra nem nézheti tétlenül, hogy a magánszektorban máris közel 1,5 millió ember maradt munka nélkül a koronavírus-járvány miatt. Kifejtette: ebből az okból, de ugyanakkor „járványügyi megfontolásból is”, úgy döntöttek, hogy két részre osztják a közintézmények alkalmazottjait, és 15 napig az egyik fele dolgozik, 15 napig a másik. A nem dolgozó 50 százalékot kényszerszabadságra küldik.

A kormányfő felszólította Violeta Alexandru munkaügyi minisztert, hogy „még ezen a héten” dolgozzon ki egy módszert arra, hogy a „főnökség és a közméltóságok is kifejezhessék szolidaritásukat” a járvány által érintettekkel.

FRISSÍTÉS: A miniszterelnök ismét leszögezte, hogy az intézkedés nem vonatkozik az egészségügyi, a belügyi és a védelmi minisztériumi alkalmazottakra, továbbá a munkaügyi minisztérium alárendeltségébe tartozó azon alkalmazottakra, akik a kényszerszabadsággal kapcsolatos törvényi előírások gyakorlatba ültetéséért felelnek, valamint a pedagógusokra, akiknek elő kell készíteniük a tanév lezárását.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Ludovic Orban a csütörtöki kormányülésen | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?