Kényszerszabadság: közzétették a formanyomtatványokat – Csép Andrea képviselőt kérdeztük

Közzétette kedd este a munkaügyi minisztérium azokat a formanyomtatványokat, amelyekkel a cégek kérvényezhetik az államtól, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaikat a bérük 75 százalékával (legtöbb 4072 lejjel) támogassa a szükségállapot ideje alatt – tudtuk meg Csép Andreától, a képselőház munkaügyi szakbizottságának titkárától.

A politikus elmondta, a hétfőn este megjelent sürgősségi kormányrendelet már nem kötelezi a munkaadókat arra, hogy hat hónapra újra alkalmazzák a kényszerszabadságra küldött munkavállalókat, és vészhelyzeti tanúsítványra sincs szükség a támogatás igényléséhez.

„A kormány bizalmat előlegezett meg a cégeknek” – magyarázta a képviselő. Eszerint elegendő a saját felelősségvállalásos nyilatkozat, a típusnyomtatványok kitöltése és az alkalmazottak listája a kényszerszabadságra munkanélküliségre küldött személyek állami támogatásának kévényezéséhez. Ezeknek a dokumentumoknak a formanyomtatványai már letölthetők, kedd este jelentek meg a Hivatalos Közlönyben.

A cégeknek bizonyítaniuk kell, hogy csökkent a munkavolumenük, ezért nem tudják végezni eddigi tevékenységüket, és nem tudnak munkát biztosítani alkalmazottaiknak. Az alkalmazottaknak – bár nem dolgoznak a kényszerszabadság ideje alatt – a munkaadók rendelkezésére kell állniuk a szükségállapot ideje alatt, és megkapják a fizetésük 75 százalékát, ami nem lehet nagyobb a bruttó átlagbér (5429 lej) 75 százalékánál (4072 lej) – tájékoztatott Csép Andrea, hangsúlyozva, hogy a kormány kizárólag a szükségállapot ideje alatt támogatja a kényszerszabadságra küldött alkalmazottakat.

A kényszerszabadság ideje alatt folyósított összegnek a 25 százaléka a nyugdíjalapba kerül, 10 százaléka az egészségbiztosítás és 10 százalék a jövedelemadó. A munkaadó pótolhatja saját költségéből a megmaradó nettó összeget, ha az alkalmazottjának magasabb fizetése volt, mint amennyi a kényszerszabadság ideje alatt jár neki (vagyis ha eddig az átlagon jóval felül keresett) – magyarázta a képviselő. 

A hétfőn közzétett kormányrendelet a családi vállalkozások (IF), az egyéni vállalkozások (II, PFA), a szerzői jogos szerződésűek, szabadúszók, sportolók, valamint az egyéni vállalkozással rendelkező nyugdíjasok ügyében is módosított a juttatásokon: az eredeti tervezet szerint 2230 lejben részesültek volna, a hatályban lévő jogszabály  értelmében azonban ők is jogosultak a bruttó 4072 lejes juttatásra.

Szerdától igényelhető a támogatás

Csép Andrea kiemelte, a munkaadónak április 1-től kezdődően 15 nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy benyújtsa kéréseit a saját megyéjében lévő munkaerő-elosztó és foglalkoztatási ügynökséghez, és ezt online, e-mailen megteheti. (Az ehhez szükséges típusnyomtatványokat itt találja). A benyújtott kérések a március 16-31. közötti időszakra vonatkoznak, tehát ha a munkaadó 20-án küldte az alkalmazottait kényszerszabadságra, akkor csak 20-tól kezdve fogják számolni azokat a munkanapokat, amelyek kifizetésére állami támogatást lehet kérni.

Az állam az iratcsomó elküldésétől számított 15 napon belül utalja a pénzt, amit a munkaadónak 3 napon belül kötelezően ki kell fizetnie az alkalmazottainak, a járulékokat és adóvonzatokat pedig a következő hónap 24-ig kell kifizetnie alkalmazottai után a kapott összegből. Május 1-től újból igényelhetőek a kifizetések, de akkor már az április 1-14. közötti periódusra, mivel egyelőre eddig rendeltek el szükségállapot. Ha azonban meghosszabbítják a szükségállapotot, a kényszerszabadságok kifizetése is automatikusan hosszabbodik – részletezte Csép Andrea.

A családi és egyéni vállalkozásoknak, a szerzői jogi szerződéssel dolgozóknak, a szabadúszóknak, a sportolóknak a megyei szociális és kifizetési ügynökséghez kell leadniuk a kéréseiket:  saját felelősségre tett nyilatkozattal, a személyi másolatával és a típusnyomtatványok kitöltésével, online kell igazolniuk, hogy a szükséghelyzet ideje alatt nem tudják végezni eddigi tevékenységüket. A hétfői kormányrendelet alapján már ők is 4072 lejes támogatásban részesülnek, de ezt nem fizetésként, hanem juttatásként kapják.

Az egyéni vállalkozással rendelkező nyugdíjasok is jogosultak a támogatásra, annyi különbséggel, hogy nekik 10 napon belül kell letenniük a kéréseket, és a papírok iktatásától számítva 10 napon belül ki is fizeti az állam az összegeket. Csép Andrea azt is elmondta, a válság ideje alatt nem fogják ellenőrizni ezeket a cégeket, ugyanis a kormány megelőlegezte a bizalmat számukra. „Ebből is reálisan látszik, hogy ha hamar ki akarunk lábalni a jelenlegi helyzetből, akkor mindenkinek alá kell vetnie magát a szabályoknak” – összegezte a munkaügyi és szociális képviselőbizottság titkára.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?