Hiteltörlesztés: így módosul a moratóriumról szóló rendelet

A moratóriumról szóló rendelet megjelenésétől kezdve 45 nap áll rendelkezésre a banki hiteltörlesztések felfüggesztéséről szóló kérések benyújtására - közölte a hétfői kormányülés elején Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Eredetileg a szükségállapot végét jelölték meg határidőnek. Ezzel kapcsolatban Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta: a jelzáloghitelek esetében nem tőkésítik a kamatot, és azok, akik fizetési halasztást kérnek és fizetési hátralékuk van, lehetőséget kapnak kifizetni a tartozásaikat a felfüggesztés igénylésének dátumáig. A pénzügyminiszter szerint mindennek az a feltétele, hogy a kérés beadásának pillanatában napirenden legyenek a törlesztéssel.

A hiteltörlesztési moratóriumról szóló sürgősségi rendeletet már múlt csütörtökön elfogadta ugyan a kormány, de a hétfői ülésén – figyelembe véve a bankok ügyfeleinek észrevételeit – még korrekciót hajt végre a jogszabályon. A rendelet szerint a természetes és jogi személyek egyaránt kérelmezhetik a hiteltörlesztés felfüggesztését, egytől kilenc hónapig terjedő időszakra, de legfeljebb 2020. december 31-ig.

Kapcsolódók

Kimaradt?