Eldőlt: kérésre év végéig felfüggeszthető a banki hitelek törlesztése

 

Egytől kilenc hónapig terjedő időszakra mentesülnek a hiteltörlesztések alól azok a természetes és jogi személyek, akiknek a jövedelmét „közvetlenül vagy közvetve” érinti a koronavírus-járvány – jelentette be csütörtök este a pénzügyminiszter, miután a kormány elfogadta a hiteltörlesztési moratóriumról szóló rendeletet.

Florin Cîțu közölte: a hiteltörlesztés felfüggesztését  a szükségállapot végéig kérvényezhetik a bankoktól az ügyfelek. A kéréseket csak akkor lehet majd benyújtani, ha a kormány elfogadja a moratóriumról szóló rendelet alkalmazási szabályait is. Ezt jövő hétre ígérte a pénzügyminiszter. A hitelek törlesztése legfennebb 2020. december 31-ig függeszthető fel.

Florin Cîțu nem pontosította, hogyan kell értelmezni azt, hogy csak az kérvényezheti a hiteltörlesztés felfüggesztését, akinek a jövedelmét „közvetlenül vagy közvetve” érinti a koronavírus-járvány. „Csak annyit mondhatok, hogy a lakosság jelentős része élhet a kedvezménnyel, hiszen Romániában szinte mindannyiunkat érint, közvetlenül vagy közvetve ez a világjárvány” – jelentette ki. Egy nappal korábban még azt nyilatkozta, hogy a törlesztés felfüggesztését "diszkrimináció nélkül", bárki kérvényezheti.

A rendelet a bankoktól, vagy nem banki pénzintézetektől felvett hitelekre vonatkozik. A törlesztés felfüggesztésének időszakában esedékes kamatokat tőkésítik és szétosztják a törlesztés fennmaradó időszakára, tehát a későbbi törlesztőrészletek nagyobbak lesznek az eredetieknél. A hitelesek 9 hónapnál rövidebb időszakra is igényelhetik a törlesztés felfüggesztését, amelyet szükség esetén meghosszabbíthatnak, de nem tovább, mint december 31. - közölte a miniszter.

A hiteltörlesztés felfüggesztését a Román Nemzeti Bank (BNR) egyik kedden hozott határozata is elősegítette, amellyel enyhítette a nem teljesítő hitelekkel kapcsolatos rendelkezéseit, hogy a halasztás ne okozzon plusz költséget a bankok számára. Az új szabályozás szerint nem kell "rossznak" minősíteni azt a hitelt, amelynek törlesztését a jelenlegi helyzet miatt halasztják el több mint 90 nappal, így az illető bank mentesül a céltartalék (a nem teljesítő hitelek leírásának esetére képzett tartalékalap) növelésének kötelezettsége alól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?