BNS: ne kapjon támogatást olyan cég, amely elbocsátásokat eszközölt a szükségállapot ideje alatt

Ne részesüljenek a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzet ellensúlyozásaként foganatosított állami támogatásokban azok a cégek, amelyek elbocsátásokat eszközöltek a szükségállapot ideje alatt – fogalmazta meg szerdai közleményében az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS).

Meglátásuk szerint a támogatást azoknak kellene fenntartani, akik „megértették, hogy a hasznot és a kockázatot egyaránt meg kell osztani”. A BNS felhívással fordult a kormányhoz és parlamenthez, hogy támogassák a szükségállapot miatt munkanélkülivé vált személyeket.

A BNS javaslatai közé tartozik, hogy legalább a szükségállapot ideje alatt hosszabbítsák meg a munkanélküliség időtartamát azok számára, akiknek joguk van munkanélküli segélyre; a munkanélküli-segély növelése vagy a munkanélküli-segélyhez való hozzáférés egyszerűsítése.

A BNS szerint a munkaszerződések egyszerű felfüggesztése (anélkül, hogy kényszerszabadságra küldenék az alkalmazottakat), a munkaszerződések felmondása a felek beleegyezésével, és az elbocsátás egyaránt azt jelenti, hogy ebben a rendkívül nehéz időszakban „az érintett munkavállalók minden jövedelem és társadalombiztosítás nélkül maradnak”.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Illusztráció | Facebook / BNS)

Kapcsolódók

Kimaradt?