Háromszék: a koronavírus padlóra küldte a belföldi turizmust

Kovászna megyében márciusra és áprilisra a nullához közelít a foglalások száma – mondta Grüman Róbert, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke. Szerinte míg a turizmusban dolgozó szakemberek az év elején sikeres 2020-as esztendőt jósoltak, mostanra a koronavírus-járvány padlóra küldte az ágazatot.

Grüman Róbert rámutatott: januárban és februárban még 30 százalékkal több turistát regisztráltak, mint tavaly ugyanabban az időszakban. A koronavírus-járvány viszont ellehetetlenítette a turizmusban dolgozók munkáját. A szállásadók, a vendéglők és rendezvényszervezők vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen egyik pillanatról a másikra tarthatatlanná vált a helyzetük, van olyan létrsítmény, amit a katonai rendeletet követően be is kellett zárni, mások pedig a távolmaradó vendégek miatt kerültek bajba. „Gyakorlatilag március-áprilisra egyik pillanatról a másikra lenullázódott a foglalások száma” – mondta.

A tanács alelnöke szerint félő, hogy a turisták távolmaradása munkahelyek megszűnését okozza, és ez családok megélhetését teszi veszélyeztetetté. A háromszéki önkormányzat alárendeltségébe tartozó Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület tervezi, hogy a koronavírus-járvány után egy átfogó népszerűsítési kampányt indít, amivel a belföldi turisták figyelmét irányítanák rá a háromszéki turisztikai kínálatra.

A bel- és külföldi turisztikai kínálatot kiajánló utazási irodák is bajban vannak, hiszen nincsenek új foglalások és a következő harminc napra már lefoglalt utakat, kirándulásokat majdnem kivétel nélkül mind visszamondják – magyarázta László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Klaszter elnöke. Mint mondta, az utazási irodák azzal foglalkoznak, hogy próbálják megoldani a meglevő foglalásokat: a jobbik eset, ha a turisták elhalasztják a már lefoglalt utazásokat, a rosszabbik az, ha lemondják.

Próbálják rugalmasan kezelni a helyzeteket, májusra, szeptemberre, októberre keresnek új időpontokat, és arra biztatják a ügyfeleiket, hogy inkább halasszák, de ne mondják vissza az utazást – magyarázta.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?