Koronavírus: a munkanélküliség növekedésére számítanak Háromszéken

A koronavírus-járvány által okozott gazdasági válság miatt a munkanélküliek számának növekedésére számítanak, ugyanakkor vannak cégek, amelyek új alkalmazottakat keresnek, jelentette ki Kelemen Tibor. A Kovászna Megyei Munkaerő Ügynökség vezetője keddi online sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy tucatnyi helyi vállalkozó érdeklődött már a kényszerszabadság törvényes lehetőségéről.

Kelemen Tibor rámutatott: a munkatörvénykönyv alapján megalapozott gazdasági, technológiai vagy szerkezeti okok alapján a munkaadó egyoldalúan dönthet arról, hogy csökkenti a munkaidőt és ezzel arányosan a fizetést vagy pedig kényszerszabadságra (somaj technic) küldi dolgozóit. Ez esetben a fizetésük 75 százalékát kell biztosítania. A munkaviszony ilyenkor nem szűnik meg, az alkalmazottnak a munkaadó rendelkezésére kell állnia, azaz bármikor munkába hívhatják.Ezzel a módszerrel a munkaadó a bérköltségek 25 százalékát megtakaríthatja, illetve élhet a szükségállapottal együtt bevezetésre kerülő adókedvezményekkel vagy könnyítésekkel és a várható gazdaságtámogató intézkedések nyújtotta lehetőséggel. 

A háromszéki munkaügyi szakember szerint a hozzájuk forduló vállalkozók mivel kénytelenek leállítani tevékenységüket, a kényszerszabadság nyújtotta áthidaló lehetőséget fontolgatják. A koronavírus-járvány és az ennek megfékezésére hozott hatósági intézkedések minden ágazatot másként érintenek, így a turizmusban dolgozók a meglévő foglalások lemondásával, és új foglalások hiányával szembesültek.

A szállítóknak a sofőrök hiánya okoz gondot, mivel a külföldről hazaérkezők otthoni elkülönítésbe kerültek és nincs aki helyettesítse őket, de olyan is van, aki nem szívesen vállal külföldi fuvart. Ez több ágazatra is kihat, mivel sokan bár lenne, akivel dolgozzanak, alapanyag hiánnyal küszködnek, vagy nem tudják elszállítani legyártott termékeiket.

Kelemen Tibor szerint Háromszéken egyelőre tömeges elbocsátásról nem érkezett bejelentés, a legrosszabb forgatókönyv szerint mintegy ezer személy veszítheti el állását. Ugyanakkor vannak ágazatok, ahol új munkaerőre van szükség, ilyenek az üzletek, amelyek hosszabbított munkaprogrammal dolgoznak és pénztárosokat alkalmaznának, de szükség van őrző-védő munkásokra, takarítószemélyzetre is. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben nem kötelezik a munkanélkülieket, hogy olyan állást vállaljanak el, amelyet nem tartanak biztonságosnak, mert egészségüket féltik.

A munkaügyi minisztérium garanciaalapot létesített, amelyből akadálytalanul ki tudják fizetni a segélyeket és különböző juttatásokat. A Kovászna Megyei Munkaerő Ügynökség a cégektől és munkanélküliektől is lehetőleg e-mailen kéri a különböző adatokat és dokumentumokat. Akinek erre nincs lehetősége, az a hivatal székhelyén kihelyezett dobozba teheti a dokumentumait, amit az ügynökség alkalmazottai 24 óra után dolgoznak fel, amikor kevesebb a valószínűsége, hogy fertőző lehet.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?