Augusztusnál jóval korábban megduplázódhat a gyermekpénz

A képviselőház várhatóan hamarosan elutasítja a gyermeknevelési pótlék megduplázásának elhalasztásáról szóló sürgősségi rendeletet, így a kormány kénytelen lesz már augusztusnál jóval korábban megkétszerezni az összeget.

Mint korábban írtuk, hiába hirdette ki az államfő januárban a gyermeknevelési pótlék megduplázásáról szóló törvényt, a jogszabály hatályba lépését az Orban-kabinet pénzhiányra hivatkozva egy sürgősségi rendelettel augusztusra halasztotta.

Ám a sürgősségi rendeleteket utólag a parlament módosíthatja vagy akár el is utasíthatja. A gyermekpénz növelésének elhalasztásról szóló rendeletet a szenátus már februárban leszavazta. A jogszabály hamarosan a képviselők elé kerül, akik szintén el fogják utasítani a pótlék elhalasztását, a szakbizottságok ezt már meg is tették – emlékeztet az avocatnet.ro.

A gyermekpénz megduplázásának elhalasztását elutasító törvény így várhatóan március végéig az államfő elé kerül. Ha Klaus Johannis kihirdeti, a következő hónaptól a családok a jelenlegi pótlék kétszeresét kapják.

A parlamentben decemberben elfogadott törvénymódosítás előírásai szerint 300 lejre nő a 2 és 18 év közötti gyerekeknek járó gyermeknevelési pótlék összege, a kétévesnél kisebb, illetve a fogyatékkal élő gyerekek pedig 600 lejt kapnak. 

(Nyitókép forrása: Inquamphotos)

Kapcsolódók

Kimaradt?