Elfogadták Marosvásárhely költségvetését – tilosak a kiszállásoknak álcázott kirándulások

Hosszas huzavona után elfogadta a marosvásárhelyi önkormányzat képviselőtestülete a város idei költségvetését. Arról is szavaztak, hogy a tanácsosok ne vehessenek részt külföldi kiszállásoknak álcázott kirándulásokon.

Tizenhét igen szavazattal, Dr. Benedek Theodora tartózkodása mellett a marosvásárhelyi képviselőtestület elfogadta csütörtökön a város idei évi költségvetését. A helyi tanácsosok múlt heti ülésén is előterjesztették a büdzsétervezetet, azt azonban az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártjának ellenkezése miatt visszaküldték újragondolásra a szakbizottságokba. A költségvetés-tervezetnek a mostani volt az ötödik, tanácsosok elé kerülő változata.

Eszerint Marosvásárhely idén 418 millió lejből gazdálkodhat – 2017-ben 380 millió, 2018-ban 295 millió, 219-ben pedig 327 millió lejt tett ki a büdzsé bevételi és kaidási előirányzata. A 418 millió lejes sarokszám azonban csalóka, útfelújítás címszó alatt 23 millió 500 ezer lejt különített el az önkormányzat, ebből azonban 20 millió 500 ezer lej adósság.

Csalóka számok a költségvetésben

„Ahhoz, hogy a szabályokat tiszteletben tudjuk tartani, az előző években megfogalmazott terveket véghez kellett volna vinni. A törvény szerint a tervezett bevételek 97 százalékát kettett volna teljesíteni ahhoz, hogy ne legyünk korlátozva. Tavaly augusztusban az RMDSZ-frakció kezdeményezésére konkrét utcalistát fogadtunk el a beruházások során, hogy a lakosság tudja követni, hogy megvalósult-e a munkálat, hiszen csak költségvetés-kiegészítés során 27 millió lejt különítettünk el utcajavításra. Az elmúlt 20 évben csaknem 2 milliárd euróból gazdálkodott Marosvásárhely. Hogy ez sok vagy kevés, mindenki maga döntse el, saját bőrünkön érezzük, hogy az európai uniós támogatások mennyiben szolgálták a várost mennyiben másokat” – fogalmazott a képviselőtestület előtt Peti András RMDSZ-es városi tanácsos.

Hangsúlyozta, az RMDSZ az elkövetkezendő időszakban is az átláthatóságot kéri, ezért arra szólította fel a városvezetést, hogy a költségvetés mellékletébe kerüljön be azoknak az utcáknak a lajstroma, ahol fejlesztések, felújítások várhatók. Peti András a szövetség nevében a „felelőtlen alkalmazások” leállítását kérte, a helyi tanács megszavazta a létszámstoppot, mind a polgármesteri hivatalnál, mind pedig a hozzá tartozó közintézményeknél. Csiki Zsolt, az önkormányzat RMDSZ-frakciójának a vezetője szerint a költségvetés pozitívuma, hogy tartalmazza a béreket és a közszolgáltatások árát, negatívuma azonban, hogy viszonylag kis összeg van elkülönítve benne a fejlesztésekre és beruházásokra.

Lefújták az ingyenkirándulásokat

Dorin Florea polgármester tavaly együttműködési megállapodást kötött a koreai Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény visszahozása nevű „civil szervezettel”, amelynek halhatatlannak tartott vezetője Li Man Hi vallásguru és békeharcos. A koreai öregúr által alapított egyház azt hirdeti, hogy közel az apokalipszis, de a tagjaik felkészültek rá – közben pedig a világbéke megteremtésére törekszik. A szektaszámba menő szervezet idén Párizsban szervez békekonferenciát, erre a marosvásárhelyi városvezetéssel kötött együttműködési megállapodás jegyében meghívtak három személyt.

Az önkormányzat protokollirodájának határozattervezete szerint az ötnapos kirándulás mintegy 2500 euró kerülne. A Szabad Emberek Pártjának képviselőinek javaslatára a koronavírus miatt lefújták a békekonferencián való részvételt. A POL nemzetközi sajtóhírekre hivatkozva arra figyelmeztet, hogy a Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény visszahozása szervezet több koreai tagjai is fertőzött a vírussal, amit letagadtak. Az utazás mellett három tanácsos szavazott, köztük Makkai Gergely, az RMDSZ volt alpolgármestere is.

Marosvásárhelyen egyébként tavaly óta képezik feszültségforrás tárgyát a helyi képviselőtestület külföldi kiszállásai. Tavaly Makkai Gergely és Bakos Levente részt vett egy dél-koreai békekonferencián, amelynek semmiféle haszna nem volt a város szempontjából. A csütörtöki tanácsülésen arról is határoztak, hogy a város nem küld senkit a Stuttgartban megszervezett oktatási szakkonferenciára, amelyre öt személyt vártak a németek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?