Elhalasztották a szavazást Marosvásárhely költségvetéséről

Elhalasztották a szavazást a narosvásárhelyi városi tanács csütörtöki ülésén, amelyen a képviselőtestületnek a megyeszékhely idei költségvetéséről kellett volna döntenie.

A Dorin Florea polgármester által aláírt büdzsétervezetet az ülésen részt vevők közül 12 helyi képviselő nem támogatta, köztük az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosai, azt kérve, hogy „a szakbizottságok még egyszer rágják át magukat a vitatott részeken”. Az RMDSZ színeiben önkormányzati mandátumot nyert Makkai Gergely, a város korábbi alpolgármestere, akitől a szövetség megvonta a bizalmat, azt állítva, hogy Dorin Florea parancsait követi, a büdzsétervezet elhalasztását kérő javaslat ellen voksolt, négy másik képviselőtársával együtt.

A közel egy hónappal ezelőtt összeállított költségvetés-tervezet szerint Marosvásárhely idén 414 426 524 lejből gazdálkodhat, ebből 51 355 218 lejt szánnak a befektetésekre, de ki kell emelnünk azt is, hogy a város közel 40 millió lejes adóssággal kezdte a 2020-as esztendőt.

A városkasszából Dorin Florea és holdudvara 10 635 200 lejt fordítana különböző projektek finanszírozására. 6 millió lejből például új autóbuszokat vásárolna a városvezetés, olyan körülmények között, hogy a tavalyi 41 autóbusz megvásárlásának procedúráját (több mint 37 millió lejt fordítana erre az önkormányzat) a két résztvevő cég megtámadta a közigazgatási bíróságon, így a szerződés aláírásának időpontját meghatározatlan időre kitolták.

Hárommillió lejből a sportcsarnok melletti parkot újítanák fel, beleértve a romhalmazzá vált városi standiont is. A tervezet szerint 10 millió 600 ezer lejből a tanintézményeket valamint a lakónegyedek parkjait modernizálná az önkormányzat.

Soós: ezt nem szabad megszavazni

Soós Zoltán, Marosvásárhely független, ám valamennyi magyar politikai alakulat támogatását élvező polgármesterjelölt korábban azt mondta, „a költségvetés-tervezetet nem szabad megszavazni”. „Marosvásárhely adóssága évről-évre nő. A tavalyi évet 163 millió lej tartozással zárta Marosvásárhely. Vagyis ma minden marosvásárhelyi lakosra 2700 lej adósság jut. Ha megszavaznák a jelenlegi előterjesztést ez az összeg 3500 lejre emelkedne fejenként” – érvelt Soós Zoltán, aki a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint nagy eséllyel leválthatja az idei önkormányzati választásokon a regnáló városvezetőt.

A jelölt azt szerint jelenleg teljesen átláthatatlan az, hogy a városvezetés mire költi a pénzt. Arra figyelmeztet, hogy a tavalyi adatok alapján a „városvezetés közszállításra, hulladékkezelésre és az iskolák fejlesztésére nagyságrendekkel kevesebb pénzt költött, mint amennyit a Helyi Tanács megszavazott”. Szerinte „a város működését biztosító tételeket is csak abban az esetben lehet nyugodt szívvel megszavazni, ha a jelenleg októberig számoló tételsorok helyett, a teljes 2020-as év minden ilyen jellegű költsége megjelenik az előterjesztett költségvetésben”.

(Nyitókép forrása: punctul.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?