Csökkent, majd rá egy napra nőtt a benzin ára, mutatjuk a végeredményt


-A A+December 30-án kihirdette az államfő az üzemanyagok pótlólagos jövedelemadójának eltörléséről szóló törvényt. Csakhogy január elsejétől nőtt a benzin és a gázolaj általános jövedéki adója.

Az államfő által kihirdetett törvény hatályba lépésével a benzin 1000 literre számított jövedéki adója 2.038 lejről 1.656 lejre, a gázolajé 1.895 lejről 1.518 lejre csökkent. Ezek az értékek kisebbek az EU által megszabott minimális szintnél.

December 31-én azonban a pénzügyminisztérium – az adótörvénykönyv előírásainak megfelelően – a tavalyi inflációhoz igazította a jövedéki adó szintjét. A tárca honlapján közölt adatok szerint január elsejétől az ólommentes benzin 1000 literre számított jövedéki adója 1.773 lej, a gázolajé 1.625 lej.

A g4media.ro számításai szerint a pótlólagos jövedéki adó eltörlésével átlagban 45 banival csökkent az üzemanyagár, ám az általános jövedéki adó kiigazításával a csökkenés csak 32 banis a december 30-i adatokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy egy teli tank átlagban 20 lejjel olcsóbb idén, mint tavaly.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X