Eltörlik az üzemanyag pótlólagos jövedéki adóját. Vagy mégsem?

Az Európai Bizottság jóváhagyása nélkül fogadta el szerdán döntő házként a képviselőház az üzemanyag pótlólagos jövedéki adójának eltörlését. A jövedéki adót egyetlen tagállam sem módosíthatja a bizottság tudta nélkül, így bizonytalan az elfogadott adótörvénykönyv-módosítás sorsa – hívta fel a figyelmet a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja, Erdei Dolóczki István.

A megszavazott adótörvénykönyvet módosító javaslat értelmében 2020. január elsejétől eltörlik az üzemanyag 2017-ben bevezetett pótlólagos jövedéki adóját. A PNL-s tervezetet 280 képviselő támogatta szavazatával, egy személy ellene szavazott, ketten tartózkodtak. Az elfogadott tervezet előírja a részmunkaidős szerződések túladóztatásának megszüntetését is.

Az üzemanyag jövedéki adójára kivetett 7 eurócentes többletadót 2014-ben vezette be a Victor Ponta miniszterelnök vezette kormány. Az ideiglenes intézkedést 2016-ban nem hosszabbította meg a Dacian Ciolos által vezetett technokrata kabinet, ezért 2017-ben a szociáldemokrata Mihai Tudose vezette kormány megerősítette az előző szociáldemokrata kabinet döntését, így lényegében a jövedéki adó ugyanazon a szinten maradt. Most a 7 eurocentnek megfelelő 32 banival csökkentették az üzemanyag jövedéki adóját. Megkeresésünkre Erdei Dolóczki István elmondta, félő, hogy az plusz adó eltörlésével nem fog csökkeni az üzemanyag ára, nem kizárt, hogy a forgalmazók „elnyelik” az összeget.

Évente több milliárd lejtől eshet el a büdszé

A volt pénzügyminiszer tájékoztatása szerint évente több mint 2,7 milliárd lej folyik be az államkasszába az üzemanyag pótlólagos jövedéki adójából. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a jelenlegi, PNL-kormány Erdei Dolóczki információi szerint valójában nem támogatta az plusz adó eltörlését, ám végül a PNL-s honatyák akarata érvényesült. Az államháztartási hiány az idén eléri a bruttó hazai termék 4,4 százalékát, a jövő évi pedig 3,5 százalék lehet. 

A parlamenti vita során Robert Sighiartău, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője úgy fogalmazott, hogy a jogszabály javítani fog úgy az állampolgárok életszínvonalán és a romániai gazdaságon. Emlékeztetett, hogy a pótlólagos jövedéki adó bevezetése mellett érvelők azt ígérték, hogy a pénzt autópályák építésére fordítják, de ez nem történt meg.

A honatyák úgy néz ki, szándékosan megfeledkeztek arról, hogy a jövedéki adó csökkentéséhez uniós jóváhagyás szükséges. A Románia által ratifikált különböző gazdasági szerződések értelmében úgy kell szabályozni ezt az adónemet, hogy az Unióban ne jelenjenek meg nagy árkülönbségek, ezzel szeretnék megakadályozni az árucsempészést. Jövedéki adóval sújtják többek között a cigarettát is.

Erdei Dolóczki szerint az úgynevezett uniós notifikálás kikérésének elmulasztása miatt nem kizárt, hogy a megszavazott jogszabály elbukja a normakontrollt az alkotmánybíróságon egy esetleges megkeresés esetén.

Kapcsolódók

Kimaradt?