Fellélegezhetnek a részmunkaidősök, módosul a tb-járulékuk kiszámítási módja

A részmunkaidősök január elsejétől nem a bruttó minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási járulékot fizetik be az államkasszába, hanem a tb-járulékukat a valós fizetésük után számolják ki – erről szerdán szavazott a képviselőház döntő házként. A jogszabály akkor lép hatályba, ha az államelnök is kihirdeti. 

A PSD-ALDE kormányok döntése nyomán jelenleg a részmunkaidős szerződéssel dolgozó alkalmazottak a minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási hozzájárulást kell hogy fizessék. Ez sok esetben azt eredményezte, hogy például a 2 órával dolgozók bére nem fedezte a teljes minimálbérnek megfelelő társadalombiztosítási hozzájárulást, amely jelenleg 800 lej körül van. A PSD-ALDE a jogszabály elfogadásakor azzal érvelt, hogy ezzel sikerül jelentősen visszaszorítani az adócsalást. Érvelésük szerint Romániában bevett gyakorlat, hogy bár valakit részmunkaidővel alkalmaznak és ennek megfelelően fizetik az adót, teljes munkaidőben dolgozik.

A képviselőház szerdán véget vetett a fenti adózási formának. Az RMDSZ alsóházi frakciójának vezetője, Korodi Attila a szavazást követően elmondta, az RMDSZ már a kezdetektől ellenezte a teljes munkaidő utáni járulékbefizetést, "hiszen diszkriminatív, és gyakorlatilag a jóhiszemű vállalkozásokat és alkalmazottakat bünteti". Korodi felhívta a figyelmet: az állam feladata, hogy úgy szüntesse meg a feketemunkát, hogy az ne diszkriminálja a tisztességes munkavállalókat és munkaadókat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?