Újabb megszorítás: az ajándékutalvány után is társadalombiztosítást kell fizetni

Az ajándékutalvány után is társadalombiztosítást kell fizetnie az alkalmazottnak a központi költségvetés bevételnövelését és kiadáscsökkentését célzó kormányrendelet-tervezet szerint. Eddig csak a tíz százalékos jövedelemadót rótták ki az utalványra.

Amennyiben a rendeletet elfogadja a kormány, az ajándékutalványok után is ugyanakkora adót kell fizetni, mint a bérek után (tíz százalék jövedelemadó, plusz tíz százalék egészségügyi biztosítás, plusz 25 százalék nyugdíjbiztosítás. Ezen kívül a munkaadónak a bruttó összeg 2,25 százalékát kell befizetnie az államkasszába).

A társadalombiztosítás befizetésének kötelezettsége alól a húsvétra, a június elsejére, a karácsonyra és a március nyolcadikára nyújtott ajándékutalványok mentesülnek, amennyiben az egy alkalommal, egy személynek nyújtott utalvány értéke nem haladja meg a 150 lejt.

Mint arról már korábban beszámoltunk, ugyanez a rendelettervezet megemeli szeptembertől a cigaretta és a magas cukor(édesítőszer)tartalmú üdítőitalok jövedéki adóját. Az adóemelésre úgy kerül sor, hogy a kormány egyáltalán nem konzultált a gazdasági szereplőkkel. Bár Eugen Teodorovici pénzügyminiszter úgy próbálja beállítani az adóemelést, mintha azt a lakosság egészsége érdekében tenné, eközben a költségvetés-kiigazítás tervezete szerint 400 millió lejt vonnak el az egészségügytől.

A tervezet szerint felére csökkentik az államtitkárságoknál betöltött tisztségek számát, ugyanakkor korlátozzák az új állások számát a közszférában. Ez azt jelenti, hogy a három felszabaduló állás esetén csupán egy állás tölthető be ismét.

Kapcsolódók

Kimaradt?