Nem csak a különnyugdíjakra róna ki szolidaritási adót a kormány

Nemcsak a tízezer lejnél nagyobb különnyugdíjakra róna ki szolidaritási adót a kormány, hanem minden olyan öregségi járandóságra, amelynek összege meghaladja a tízezer lejt - nyilatkozta a HotNews portálnak Eugen Teodorovici. A pénzügyminiszter szerint azért terjesztenék ki minden nyugdíjra az adót, mert ha csak a különnyugdíjakat vennék célba, alkotmányossági problémákba ütköznének.

Eugen Teodorovici elmondta, azt is fontolgatják, hogy a különnyugdíjakra nagyobb szolidaritási adót számolnak. Hozzátette, még zajlanak az egyeztetések azzal kapcsolatban, hogy mekkora is legyen ez az adó. Jelenleg a kétezer lejnél magasabb nyugdíjakat adóztatják meg a tíz százalékos jövedelemadóval.

A nyugdíjak a nemrégiben kihirdetett új nyugdíjtörvény értelmében a következő két évben mintegy 70 százalékkal nőnek. Az emelés csak ebben az évben több mint 8 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést. A HotNews számításai szerint ha a tízezer lejnél nagyobb nyugdíjakra 50 százalékos szolidaritási adót rónak ki, ez is "csak" 5,35 milliárd lejes bevételt jelentene az államnak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?