Most már biztos, hogy módosul az Első ház program


-A A+Folytatódik 2019-ben az Első otthon program, bizonyos feltételek azonban módosulnak - közölte vasárnap este Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A tárcavezető rámutatott, idén is - akárcsak az előző években - mintegy kétmilliárd lejt szánnak a fiatalok lakásvásárlását ösztönző Első otthon programra, de néhány feltételen módosítani fognak. Az erről szóló kormányhatározat vélhetően február végére készül el. A miniszter szerint a cél erősíteni a kezdeményezés szociális jellegét, így a módosítások elsősorban a megvásárolandó lakás méretére, az igénylők jövedelmére vonatkoznak majd.

"Végül is szociális programról van szó. Nem vesz az ember első otthonként egy 500 négyzetméteres házat" - fogalmazott Teodorovici az Antena 3 televízió műsorában. Teodorovici ugyanakkor hangsúlyozta, az Első otthon program 2009-es elindítása óta 2018 október végéig 264.578 hitel esetében összesen 23,40 milliárd lej értékben vállalt garanciát az állam. 

Januárban az Antena 1 hírtelevízió banki forrásokra hivatkozva úgy tájékoztatott, hogy a programot a minisztérium életévhez és jövedelemszinthez kötné. Eszerint a 35 évet betöltő fiatalok már nem folyamodhatnak az állami garanciájú, kedvező kamatú, 5 százalékos önrészt kérő kölcsönhöz, illetve azok sem, akiknek nettó jövedelmük meghaladja a 3 ezer lejt. 

A szaktárca szerint ezekre a módosításokra azért van szükség, mert sokan visszaéltek a programmal, és a hétvégi házukat vagy luxuslakásukat vásárolták meg az Első Házzal – így az igazán rászorulóknak már nem részesülhettek az évente meghatározott keretösszegből. Eddig bárki élhetett a programmal, akinek nevén nem volt ingatlan, és aki vállalta, hogy maximum 30 éven belül visszafizeti a kölcsönt. A 3 ezer lejes nettó jövedelem mellett legtöbb 1350 lejes lehet a havi törlesztő-részlet, így maximum 54 ezer eurós kölcsön vehető majd fel az Első Házzal. Jelenleg a maximálisan felvehető kölcsön 66 ezer euró. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X