Alapjaiban módosulhat idén az Első Ház program

Radikális változásokat akar a pénzügyminisztérium az Első Ház programban - tájékoztat az Antena 1 hírtelevízió banki forrásokra hivatkozva. A hírtelevízió szerint a bankok már elkezdték a felkészülést az új feltételekhez.

A programot a minisztérium életévhez és jövedelemszinthez kötné. Eszerint a 35 évet betöltő fiatalok már nem folyamodhatnak az állami garanciájú, kedvező kamatú, 5 százalékos önrészt kérő kölcsönhöz, illetve azok sem, akiknek nettó jövedelmük meghaladja a 3 ezer lejt. A szaktárca szerint ezekre a módosításokra azért van szükség, mert sokan visszaéltek a programmal, és a hétvégi házukat vagy luxuslakásukat vásárolták meg az Első Házzal – így az igazán rászorulóknak már nem részesülhettek az évente meghatározott keretösszegből.

Eddig bárki élhetett a programmal, akinek nevén nem volt ingatlan, és aki vállalta, hogy maximum 30 éven belül visszafizeti a kölcsönt.

A 3 ezer lejes nettó jövedelem mellett legtöbb 1350 lejes lehet a havi törlesztő-részlet, így maximum 54 ezer eurós kölcsön vehető majd fel az Első Házzal. Jelenleg a maximálisan felvehető kölcsön 66 ezer euró.

Kapcsolódók

Kimaradt?