Pénztárcakímélő tippek a karácsonyi időszakra

Az adventi és a karácsonyi időszak nemcsak a készülődésről, várakozásról szól, hanem a stresszről, rohangálásról és pénzköltésről. Pedig tudjuk, hogy az ünnep nem a drága ajándékok, a hétfogásos menü és fénybe öltöztetett lakás miatt lesz igazi. Hogy elkerüljük a túlköltekezést, összegyűjtöttünk néhány pénztárcakímélő tippet.  

A Mikulás, a karácsony, a szilveszter és újév kiadással jár: ajándékok, dekoráció, ünnepi menü, új ruha, utazás. Hogy januárban ne éljünk vizen és kenyeren, érdemes kipróbálni az alábbi trükköket.

A költségvetés 

Mielőtt belevetnénk magunkat a karácsonyi forgatagba, készítsünk egy karácsonyi költségvetést. Kinek veszünk ajándékot? Mennyi pénzt szánunk rá? Mennyit költünk az étkezésre? Utazunk-e az ünnepek alatt? Minden kategóriának szabjunk meg egy felső határt, aminél többet nem költünk rá és tartsuk magunkat ehhez. 

A „kötelező” ajándékok

Gondoljuk át, hány embernek veszünk ajándékot azért, mert „kell”, „úgy szoktuk”. Nem kötelező minden kollégát, barátot megajándékozni, csak azt, akit szeretnénk. A baráti társaságban például dobja be mindenki a nevét egy kalapba és húzzunk, így nem kell mindenki mindenkinek ajándékot adjon, hanem csak egy embernek. A félreértések és konfliktusok elkerülése érdekében beszéljük ezt meg nyíltan, s ha mindenkinek megfelel, merjünk változtatni a szokásokon. 

A lista

Különösen az ünnepi időszakban fontos, hogy listával menjünk vásárolni, különben egy termék helyett tíz landol a kosarunkban. Ha boltba megyünk, legyen egy listánk a beszerezni kívánt termékekkel. Az sem árt, ha az a lista is nálunk van, amelyiken a szeretteinknek szánt ajándékok ötletei szerepelnek. Ha a boltban rábukkanunk a termékre, tudatos vásárlóként szerezzük be. Ha pedig még nincs ötletünk, előfordulhat, hogy az üzletben jut eszünkbe, amit érdemes leírni és esetleg máshol is utánanézni az áraknak. 

Az árak

Sokszor elkövetjük azt a hibát, hogy nem hasonlítjuk össze az árakat vásárlás előtt, pedig spórolhatnánk is. Érdemes a kívánt terméket több boltban, webáruházban megnézni. 

Házhoz szállítás

Az online vásárlás kényelmes és egyszerű, ám a rendelés előtt mindenképpen tájékozódjunk a házhozszállítás feltételeiről és költségeiről. Ha több oldalról rendelünk, többször fizetjük ki a házhoz szállítás költségét is. Érdemes figyelni az ingyenes házhoz szállításra vonatkozó akciókat, vagy ismerősökkel, barátokkal közösen rendelni, hogy a fizetendő összeg elérje az ingyenes szállításhoz szükséges összeget.

Utolsó pillanat

Ne hagyjuk a vásárlást az utolsó pillanatra! Az idő sürgetése és a stressz miatt meggondolatlanul dönthetünk és fölösleges dolgokra pazarolhatjuk a pénzünket. 

Ajándékutalvány

Ha utalványt adunk ajándékba, biztosak lehetünk abban, hogy szerettünk számára kedves és hasznos dologra váltja be. Az utalvány szólhat könyvesboltba, lakberendezési üzletbe, hobbiboltba, színházba, moziba. Bár személytelen ajándéknak tűnhet az utalvány, biztosak lehetünk benne, hogy az erre szánt összeg a beváltott ajándék által tényleg örömet okoz.  

DIY

A saját kezűleg készített adventi koszorúval, dekorációval, ajándékokkal sok pénzt megspórolhatunk, ráadásul az alkotás a hangulatunkra is jó hatással van. 

Papírmentesen

A karácsony lehet papírmentes. Nem kell méregdrága csomagolópapírra, színes dobozokra költeni, néhány kreatív ötlettel vásárlás nélkül is szép csomagolásokat készíthetünk. Ezzel ráadásul a környezetünket is védjük. 

Karácsonyi menü

Az étkezés fontos része az ünnepnek, de biztos, hogy ilyenkor kell elkészíteni a legkülönlegesebb alapanyagokból készült ételeket? Fontos, hogy hétféle sütemény illatozzon az asztalon? Spórolhatunk a karácsonyi menün úgy is, hogy a változás alig tűnik fel. Ha több család együtt karácsonyozik az ünnepi menüt is "össze lehet dobni", mindenki készítsen el egy-egy fogást, így faraghatunk le a költségekből.

Fényfüzérek

A fényfüzérek a karácsony és a készülődés időszakának hangulatos elemei. Azonban ha az egész házat teleaggatjuk fényfüzérekkel, a kertben pedig villogó Mikulás és rénszarvas üdvözli a vendégeket, az áramszolgáltató által kiküldött számla láttán kikerekedhet majd a szemünk.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?