Így lehet papírmentes a karácsony

Az év utolsó hónapjában riasztóan megugrik a megvásárolt, felhasznált, majd szinte azonnal eldobott papír mennyisége. Ráadásul a keletkező hulladéknak csak töredéke kerül szelektív gyűjtőkbe. A felesleges pazarlás helyett a WWF magyarországi szervezete közleményében idén az ötletes alternatívák és cellulózmentes csomagolások használatára buzdít mindenkit. Elő a fenntartható és kreatív ötletekkel!

Az adatok a világ minden pontján sokkolóak. Az Egyesült Királyságban csak a decemberben elhasznált csomagolópapírral kilencszer körbetekerhetnénk az Egyenlítőt. Kanadában, az ünnepi szezonban az egy főre eső hulladék mennyisége eléri az 50 kg-ot. Az Amerikai Egyesült Államokban, ha minden család csupán kettő ajándékot újrahasznált csomagolásba kötne, 45 000 futballpályányi papírt lehetne megspórolni.

2014-es adatok szerint Magyarországon az emberek évente fejenként kb. 95 kg papírhulladékot termelnek, melynek felét a csomagolóanyagok (főleg a vásárolt termékek borítása és karácsonyi díszpapírok) teszik ki. Decemberben pedig akár 10-15 százalékkal is megnőhet az átlagos papírfogyasztás, míg az újrahasznosítási ráta alig éri el a 65 százalékot.

 „Ma, amikor naponta találkozunk a médiában az éghajlatváltozás eredményeként bekövetkező természeti katasztrófákkal, amikor egymást érik az érintetlen élőhelyekről és a biodiverzitás csökkenéséről szóló hírek, nagyon fontos, hogy végiggondoljuk, mit tehetünk mi a természeti kincsek túlhasználata és az értelmetlen pazarlás ellen” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője. Hozzátette: „tudatos választásokkal azonban karácsonykor is csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat – akár azzal, hogy helyi, szezonális termékekből készített fogásokat teszünk az ünnepi asztalra, csökkentjük a húsfogyasztásunkat, vagy pedig azzal, hogy nem használunk csomagolópapírt.”

Egy kis odafigyeléssel számtalan csomagolópapír-mentes alternatíva áll rendelkezésünkre, melyek nem jelentenek többletköltséget. A közlemény néhány lehetőségre is felhívja a figyelmet:  

⦁    Borítsuk be az ajándékokat régi kottákkal, térképekkel, újságok vagy képregények lapjaival, így egyedi és mutatós lesz a végeredmény. 
⦁    Szabdaljuk fel a régi, megunt vagy soha nem használt karácsonyi terítőket,
⦁    Használjuk fel a hányódó cipősdobozokat, egy kis temperával csodás díszdobozt készíthetünk;
⦁    Ha ruhadarabot ajándékozunk, használjuk azt csomagolóként.
⦁    Ha mindenképpen ragaszkodunk családi hagyományainkhoz, válasszunk 100 százalékban újrahasznosított papírt, műanyagszalag helyett pedig rafiát a kötözéshez. 
⦁    Tárgyak helyett ajándékozzunk élményt, együtt töltött időt!

„Elsőre talán apróságnak tűnhet a csomagolópapír kiváltása karácsonykor. Higgyük el mégis, ez hatalmas előrelépést jelent az év végi környezetterhelés csökkentése felé! Igenis rajtunk áll, mennyi hulladékot termelünk, ahogyan az is, hogy bolygónk egészségéért hajlandóak vagyunk-e cselekedni” – mutatott rá Antal Alexa.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?