Verespatak UNESCO-jelölése: Cioroianu-Alexandrescu csörte a világörökségi felterjesztés helyzetéről

Egymásnak ellentmondó információkat közölt Facebook-oldalán Verespatak világörökségi listára való felterjesztésének jelenlegi állásáról Adrian Cioroianu történész, Románia UNESCO-s küldöttségének vezetője, illetve Vlad Alexandrescu USR-s szenátor, az UNESCO-val való kapcsolattartásért felelős parlamenti együttes bizottság titkára. Verespatak ügyét hétfőn tárgyalja az UNESCO világörökségi bizottsága bahraini ülésén, Manamában.

A kormány nem vonta vissza az iratcsomót, de a felterjesztés halasztását kérte amíg tisztázódik az állam, illetve a kitermelő Roșia Montana Gold Coropration kártérítési pere, amelyben 4 milliárd eurót követel a befektető.

A román küldöttség vezetőjének hétfői Facebook-bejegyzése szerint az USR-s szenátor, egykori kulturális miniszter „álhíreket” terjeszt, tájékoztatása pedig  „tendenciózus”, hiszen azt állította, hogy a küldöttség megváltoztatta álláspontját Verespatak világörökséggé nyilvánításával kapcsolatban, holott ez nem is szerepel a delegáció hatáskörei között.

„Az UNESCO állandó küldöttjeként, illetve történelemtanárként, ugyanakkor volt dékáni minőségemben  megfogalmazott álláspontom ismert és felvállalt: folyamatosan támogattam Verespatak világörökségi listára való felkerülésének tervét, és ezért lobbiztam is az utóbbi 17 hónapban, amíg a román állam törvényi és formális felhatalmazása is megvolt ehhez, tulajdonképpen ez volt a kötelességem. És figyelem, itt a „formális” hivatalost jelent, és nem látszólagost, ahogy azt egyesek elképzelik” – replikázott bejegyzésében Adrian Cioroianu. Hozzátette: az erdélyi bányavidék iratcsomójának hétfőre való átütemezésére vonatkozó küldöttségi kérés, amire szintén utalt Vlad Alexandrescu, tulajdonképpen „scifi”, hiszen ő maga nem is tartózkodik jelenleg Manamában.

A küldöttségi vezető arra is kitért: „egyedi helyzetben” van Verespatak az UNESCO-bizottsági gyakorlat tekintetében is. „A jövőben arra kérem fel Vlad Alexandrescu urat, aki egyetemi oktató és értelmiségi is, hogy saját tetteire szorítkozzon a politikai önreklámozásban, és ne népszerűsítsen álhíreket, ne találjon ki másoknak tetteket és ne vádaskodjon alaptalanul, amint ebben a helyzetben is. Feltételezhetően Alexandrescu úr bahreini szerepe Románia érdekeinek védelme és nem a bűnbakok keresése” – írta Cioroianu. Hozzátette: a hétfői nap folyamán még vissza fog térni erre az ügyre.

Vlad Alexandrescu szenátor Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatott az elmúlt napokban az UNESCO világörökségi bizottság manamai üléséről. Vasárnapi bejegyzésében részletesen kitért a munkálatok mibenlétére, folyamatára, és arra is, hogy a felterjesztésre vonatkozó döntéseket konszenzussal hozzák meg. 

Leírta azt is, hogy az egyes államok küldöttségei aktívan részt vesznek a munkálatokban, reagálnak az ülésen megszületett döntésekre, és biztosítják a nemzetközi fórumot arról, elkötelezetten részt vesznek a felterjesztett örökség további megőrzésében. Ilyen tekintetben a parlament együttes bizottságának titkára elmarasztalóan vélekedett Románia részvételéről.

„Romániának nincs ilyen szerencséje idén. Bár a mi jelölésünk az első 13 olyan hely egyike, amely az ICOMOS ajánlásával került be a megmérettetésbe, Verespataknak az a hátránya, hogy egy elképzelések és felelősség nélküli, a saját kultúrája iránt érdektelen kormány idején tárgyalják. A kormány küldöttje pedig olyan módosító javaslatokon dolgozik, amely sok évre az UNESCO figyelmén kívülre kerülhet” – írta vasárnapi bejegyzésében Alexandrescu, aki szerint akár 8 éves „pihenőre” is helyezhetik Veresapatak jelölési iratcsomóját.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?