A kulturális miniszter halasztást kért az UNESCO-tól Verespatak ügyében


-A A+

George Ivașcu kulturális miniszter arra kérte az UNESCO-t: halassza el a döntést arról, hogy felkerül-e Verespatak a világörökségi listára, mindaddig, amíg lezárul az a kártérítési per, amelyben Romániától a Gold Corporation kanadai vállalat 4 milliárd dollár kártérítést követel.

Ezt a kulturális miniszter azt követően közölte, hogy szerdán tájékoztatta az ügyről a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT) is. A testület tudomásul vette a tájékoztatást, de nem foglalt állást, hanem továbbra is a kormány kezelésében hagyta az ügyet.

Az UNESCO Világörökségi Bizottsága június 24. és július 4. között ülésezik a bahreini Manamában, ahol döntés kellene, hogy szülessen az erdélyi bányatelepülés védettségéről. Korábban olyan hírek jelentek meg a román médiában, hogy Románia visszavonta a jelölést.

Ivașcu most leszögezte: Bukarest nem a jelölés visszavonását kérte, hanem a döntés halasztását, amíg le nem zárul a washingtoni kereskedelmi bíróságon a kártérítési per.

Ivașcu szerint védeni kell Románia épített örökségét és pénzügyi érdekeit egyaránt. Leszögezte: nem hajlandók kifizetni az adófizető polgárok zsebéből a 4 milliárd dollárt, amelyet a kártérítési per következtében Románia elveszíthet. Ivașcu szerint valamennyi román politikai döntéshozónak nemzetbiztonsági kérdésként kell kezelnie ezt az ügyet.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X