Laczikó Katalin Enikő váltja Markó Attilát a DRI élén

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által jelölt Laczikó Katalin Enikőt nevezte ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök a kisebbségek ügyeit irányító Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) élére.

laczikoLaczikó Katalin Enikő a kulturális és örökségvédelmi minisztériumban dolgozott tanácsadóként abban az időszakban, amikor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök vezette a tárcát - idézte fel a Mediafax hírügynökség.

Facebook-adatlapja szerint a 32 éves Laczikó a temesváron szerzett jogi diplomát, és családos.

Mint ismeretes, Markó Attila, az etnikumközi kapcsolatok hivatalának korábbi elnöke képviselői mandátumot nyert a november 9-i parlamenti választások alkalmával és emiatt kényszerült lemondani tisztségéről.

Laczikó Katalin a második államtitkári rangú magyar tisztviselő, akit a Ponta-kormány kinevez, illetve megerősít tisztségében. Király András kinevezését még tavaly decemberben aláírta a kormányfő, így a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár megszakítás nélkül láthatta el feladatát. Továbbá két hétig Geréd Beatrix vezette ideiglenesen az Országos Statisztikai Hivatalt (INS) miután Victor Ponta leváltotta az intézmény korábbi elnökét. A szociáldemokrata miniszterelnök továbbá tiszteletbeli tanácsadójának fogadta Frunda György volt RMDSZ-es szenátort, aki a választások alkalmával nem nyert újabb mandátumot. 

Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala a miniszterelnök alárendeltségében, a kormányfői titkárság keretén belül működik. A hivatal feladata az országos kisebbségvédelmi ügyek kezelése, a kisebbségekkel kapcsolatos jogszabályok előkészítése, a jogszabályok alkalmazásának követése, a kisebbségi szervezetek, a kisebbségi programok finanszírozása. A hivatal költségvetése - a honlapján közölt adatok szerint - 2012-ben 83 millió lej volt, melyből 79,2 millió lejt a 19 államilag elismert nemzeti kisebbség reprezentatív szervezetének folyósított költségvetési támogatásként. A legnagyobb összeg, 17,17 millió lej a legnagyobb létszámú romániai kisebbséget, a magyarságot képviselő RMDSZ-nek jutott.

Kimaradt?