Klaus Johannis: „Megengedhetetlen, elfogadhatatlan, botrányos”

„Megengedhetetlen, elfogadhatatlan, botrányos, csúfot űznek belőlünk. Ezt nem lehet tolerálni, hogy az éj leple alatt, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) véleményezése nélkül elfogadjanak egy sürgősségi kormányrendeletet olyan érzékeny témákban, mint a büntető törvénykönyv és a bűnügyi perrendtartás. Ezt nem szabad tolerálni” - fogalmazott szerdán reggel Klaus Johannis államfő a CSM ülése előtt.

Mint korábban írtuk, a Grindeanu-kormány kedden este azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.) és bűnügyi perrendtartást, egyebek között megváltoztatva a hivatali visszaélés meghatározását. A Btk-módosítás tíz nap múlva lép hatályba, és számtalan korrupcióval vádolt politikus menekül meg a felelősségre vonásról.

A CSM azért ült össze, hogy véleményezze a sürgősségi rendeletet. A testületnek lehetősége van az alkotmánybírósághoz fordulni, hogy megakadályozza a jogszabály hatályba lépését.

Klaus Johannis államfő az ülés után elmondta, a CSM elnöke kész az alkotmánybírósághoz fordulni az ügyben, és annak is örül, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók egybehangzóan támogatják ezt a kezdeményezését. A taláros testülettől pedig azt várja el, hogy függessze fel a sürgősségi rendeletet.. 

Kapcsolódók

Kimaradt?