BRÉKING: Sürgősségi rendelettel módosította a kormány a büntető törvénykönyvet

Azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította a kormány a büntető törvénykönyvet (Btk.) és bűnügyi perrendtartást kedden este, egyebek között megváltoztatva a hivatali visszaélés meghatározását - jelentette be a kormányülés után Florin Iordache igazságügyi miniszter. A román lapok egy része szerint "katasztrófával" érnek fel az elfogadott jogszabálymódosítások. Az államfő szerint "ez a jogállam gyásznapja." Bukarestben 10 ezer ember tüntetett az éjfél utáni percekben, könnygáz is előkerült, amikor egyesek megpróbáltak bejutni a kormány épületébe. Ennek ellenére a rendelet megjelent a hivatalos közlönyben.

 Az idei állami költségvetés tervezetének elfogadása érdekében összehívott keddi kormányülés előzőleg nyilvánosságra hozott napirendjén nem szerepelt az, hogy a Grindeanu-kabinet dönteni fog az - ellenzék, az államfő, Románia külföldi partnerei és az igazságszolgáltatás csúcsszervei által bírált - büntetőjogi tervezetek ügyében.

Nagyon zavarban volt  miniszter. A döntésekről Florin Iordache igazságügyi miniszter számolt be a kormányülés után. Arra a kérdésre, hogy miért a késő esti órákban fogadták el ezeket a jogszabályokat, a tárcavezető idegesen, zavartan – a tényeket meghazudtolva – azt válaszolta: azért, mert ekkor volt a kormány ülése, és a tervezetek az ülés napirendjén is szerepeltek. A további sajtós faggatózásokra Florin Iordache elutasítóan, agresszíven reagált.

"A sürgősségi kormányrendelet módosítja és kiegészíti a büntető törvénykönyvet és a büntető perrendtartási törvénykönyvet. Gyakorlatilag ezzel a rendelettel összhangba hoztuk a büntető törvénykönyveket az alkotmánybíróság határozataival, amit vagy a kormánynak, vagy a parlamentnek kellett megtennie" - idézte az Agerpres Florin Iordache nyilatkozatát.

A miniszter közölte azt is, hogy a kormány intézkedéscsomagot fogadott el, hogy megelőzze az Emberi Jogok Európai Bírósága (CEDO) áltak kilátásba helyezett bírságokat. "Ez ügyben elfogadtuk az egyes büntetéseket és a szabadságvesztéssel járó nevelő jellegű intézkedéseket kegyelembe részesítő törvény tervezetét. E másik tervezet módosítja és kiegészíti a büntetés-végrehajtást szabályozó 2013/254-es törvényt" – magyarázta a tárcavezető.

Bebiztosították magukat a kormány tagjai

Az Adevărul megszerezte az elfogadott sürgősségi rendeletet. A jogszabály többek között a hivatali visszaélés bűncselekményét részletezi. A román lapok kommentárjai szerint már első olvasatra szemet szúr, hogy a tervezet kidolgozói megpróbálják megelőzni az utólagos felelősségre vonásukat. Beloptak ugyanis egy bekezdést a rendeletbe, amely szerint a jogszabályok kibocsátása, jóváhagyása vagy elfogadása nem minősülhet hivatali visszaélésnek. Arra a kérdésre, hogy ezzel saját magát akarta-e bebiztosítani a kabinet az ellen, hogy a törvénykönyv puccsszerű megváltoztatása miatt bűnpártolással vádolják, az igazságügyi miniszter nem volt hajlandó válaszolni.

A román ellenzéki sajtó szerint most már mindegy, hogy a sürgősségi rendeletet utólag módosítja-e vagy elveti a törvényhozás, ha a rendelet akár csak néhány óráig is érvénybe lép, akkor a büntetőperekben a vádlott számára kedvezőbb jog elve szerint, a módosított törvénykönyv alapján kell majd ítélkezni. Florin Iordache közölte, a módosítás a közlönyben való megjelentetésekor azonnal hatályba lép.

Fellélegezhet a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea is, akinek éppen kedden kezdődött a második korrupciós pere. A politikust hivatali visszaélésre való felbujtással gyanúsítják. Ám ezt a vádat ejteni kell, mert a sürgősségi rendelet szerint nem történt bűncselekmény, ha az okozott kár kisebb 200 ezer lejnél. A Dragnea elleni perben ennél kisebb összegről van szó. Ez esetben polgári per keretében bírságot szabhat ki és akár annak behajtását is elrendelheti a bíróság. Másik újdonsága a rendeletnek, hogy ezentúl - másodfokú rokonságig - nem lehet majd bűnpártolással vádolni az elkövető családtagjait. 

oug abuz by Maria Pop on Scribd

Klaus Johannis: a jogállam gyásznapja van

Klaus Johannis államfő szerint a jogállamiságot érte súlyos támadás a korrupcióellenes harc ellenfelei részéről, amikor a kormány azonnal hatályba lépő sürgősségi rendelettel módosította kedden a büntető törvénykönyvet. "Ma a jogállam gyásznapja van" - írta Johannis kedd éjszaka közzétett Facebook-bejegyzésében.

Kifejtette: a PSD-ALDE-kormány az igazságszolgáltatásban több tízezer "bátor és tisztességes" dolgozójának munkáját semmisítette meg, és több millió románt fosztottak meg attól a reménytől, hogy egy Európában is tisztelt országban éljen. 

„Szégyentelenek”

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ügyvivő elnöke, Raluca Turcan szégyentelennek nevezte a kormány eljárását. "Az éj leple alatt, tolvajok módjára mentették Liviu Dragnea bőrét" – utalt a Digi24 televíziónak nyilatkozva arra, hogy az elfogadott módosítások a Szociáldemokrata Párt (PSD) bűnvádi eljárás alatt lévő elnökének kedveznek. Turcan bejelentette: szerdán bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

A másik ellenzéki párt, az Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Nicușor Dan kijelentette: "A PSD és szövetségesei túllépték azt a bizonyos piros vonalat. Ezt vagy elfogadjuk, vagy tiltakozunk. Ezen múlik, hogyan fog kinézni Románia a következő években. Azt javaslom, hogy a végsőkig tiltakozzunk" – fogalmazott a politikus.

Így látja az RMDSZ. Az RMDSZ elnöke szerint az lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha a büntetőjogi törvényeket egy sürgősségi eljárással lefolytatott parlamenti vita után hoznák összhangba az alkotmánybíróság döntéseivel. "Akárhányszor a kormány sürgősségi rendelettel nyúlt hozzá a büntetőjoghoz, utólag mindig kiderült, hogy ebből csak baj származott" - magyarázta korábban a Maszolnak adott nyilatkozatában Kelemen Hunor. 

Spontán tüntetések országszerte

A sürgősségi rendelet elfogadásának hírére kedden késő este mintegy tízezer ember vonult utcára tiltakozni a fővárosban, a kormány épülete elé. A Grindeanu-kabinet lemondását követelték, azzal vádolva a kormányt, hogy a törvénykönyv módosításával a korrupt politikusokat mentette meg a felelősségre vonástól. Helyszíni beszámolók szerint a hangulat nagyon feszült volt. "Nem megyünk el innen, nem megyünk el innen!", "Vigyen el titeket a DNA!", Nem fogtok megmenekülni!" – skandálta a tömeg. A csendőröknek éjfél után könnygázt is be kellett vetniük, amikor néhány tüntető be akart jutni a kormány épületébe. 

Spontán tüntetések voltak más városokban is. Ilyen volt a kolozsvári demonstráció: 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?