Halasztással kezdődött Liviu Dragnea második korrupciós pere

Halasztással kezdődött kedden Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök pere a legfelsőbb bíróságon. A képviselőház elnökét és volt feleségét, Bombonica Prodanat hivatali visszaélésre való felbujtással vádolják.

„Románia a feljelentések és a lehallgatások országa. Az ügy hamis tanúzásra alapozódik, amit más tanúk tanúvallomása kétségbe vont” – fogalmazott Liviu Dragnea a bíróság épülete előtt.

A PSD elnökét azzal vádolják, Teleorman Megye Tanácsának elnökeként rávette az alárendeltségébe tartozó szociális és gyermekvédelmi igazgatóság több alkalmazottját, hogy papíron alkalmazzák a PSD két helyi aktivistáját. A korrupcióellenes ügyészség 2016. július 15-én emelt vádat Dragnea és volt felesége ellen.

Liviu Dragneának nem ez az első korrupciós ügye, tavaly áprilisban jogerősen két év felfüggesztett börtönre ítélték választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés miatt, így ha most ismét bűnösnek találják, korábbi felfüggesztett büntetését is le kell töltenie.

Tanácsot is adott az igazságügyi miniszternek

A PSD elnökeazt tanácsolta Florin Iordache igazságügyi miniszternek, hogy az előző kormányok tapasztalatából inspirálódjon a közkegyelmi rendelet elfogadásának módjával kapcsolatban. „Azt tanácsolnám neki, hogy inspirálódjon az elődök tapasztalatából, tehát az előző kormányok tapasztalatából. Ha korábban már adtak ki közkegyelemről szóló kormányrendeletet, akkor most is ki lehet adni. Ha nem, akkor nem tudom, jó lenne-e. Egyelőre túl nagy cirkuszt váltott ki a szándék. Láttam a közvitát is, és várakozva figyeljük, mit fog tenni a kormány” – mondta Dragnea. 

Arra a kérdésre, hgy egy esetleges közkegyelem segítene-e rajta, Liviu Dragnea azt felelte: „Milyen közkegyelem segítsen rajtam? Semmiféle közkegyelem nem segít nekem. Én nem hallottam a kormány részéről olyasmit, hogy meg akarná szüntetni a hivatali visszaélés büntethetőségét” – jelentette ki Dragnea. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?