Apja temetésén koronázták meg II. Iuliant, „minden romák császárát”

II. Iulian, „minden romák császára”, akit szombaton éppen apja, I. Iulian temetési szertartása alatt koronáztak meg Nagyszebenben, azt nyilatkozta, hogy feladatának tekinti, hogy véget vessen a románok és a romák közötti gyűlöletnek. 

„A nép boldogulásán szeretnénk dolgozni. Erkölcsi segítségre van szükségünk. (...) Kell segítenünk az együttélést. Semmi értelme sincs a románok és a romák közötti gyűlöletnek” - mondta II. Iulian.

A frissen megkoronázott Iulian Rădulescu 30 év után tért haza az Egyesült Államokból, hogy apja után megkapja a koronát, és most a végleges hazatérést fontolgatja. Ehhez azonban meg kell győznie feleségét, aki Ioan Cioabă, a romák volt királyának lánya, a jelenlegi király, Dorin Cioabă nagynénje. Amíg hazaköltözik, az etnikum sorsát öccse, Sorin irányítja.

Az új császár a királlyal is javítaná a kapcsolatokat. Elismeri ugyanis, hogy bár a két család, a Rădulescu és a Cioabă, egymástól kétutcányira lakik Nagyszebenben, vannak feszültségek közöttük. Iulian jelenleg kamionokkal kereskedik az Egyesült Államokban. Azt mondja, miután hazajön, arra fogja bíztatni nemzettársait, hogy tanuljanak azért, hogy lehetőségük legyen munkát vállalni.

Iuliant egy 21 tagú tanácsosokból álló testület koronázta meg szombaton. A testület tagja volt anyja is. Öccse a Sorin herceg címet kapta. Apja temetésén, amelyen a szertartást Dorin Cioabă lelkész végezte, aki önhatalmúan a romák királyának nevezte ki magát, a császár a koronával a fején vett részt. 

I. Iulian 79 éves korában, január 12-én hunyt el

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?