Elhunyt a romák császára

Szerdáról csütörtökre virradóan, 78 éves korában elhunyt Nagyszebenben Iulian Rădulescu, aki a romák császárának nevezte magát.

Az elhunytat a magát a 'romák királyának' nevező Dorin Cioabă fogja temetni. Rădulescu súlyos beteg volt, egy ideig kórházban kezelték, majd kiutalták.Dorin Cioabă az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a temetési szertartást ő maga fogja vezetni, mivel Iulian Rădulescu időközben áttért arra a vallásra, amelynek ő lelkipásztora. Cioabă tájékoztatása szerint a temetésre szombaton kerül sor.

Iulian Rădulescu 'minden romák császárává' kiáltotta ki magát, 1993. augusztus 9-én koronázták meg. 1995 májusában sztrájkba kezdett, tiltakozásul az általa rasszistának nevezett kormány ellen, amely népe megnevezésére a 'cigány' szót használta. Tiltakozása nyomán a kormány áttért a 'roma' terminus használatára.

Rădulescu akkor is magára vonta a média figyelmét, amikor a kilencvenes években összetűzésbe került Dorin Cioabă apjával, Ion Cioabăval. A konfliktus végül egy meg nem támadási szerződés megkötésével zárult le, amelyet 1997 február 10-én írtak alá a felek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?