Huszonötezer eurót kell visszafizetnie a Johannis házaspárnak

Visszafizeti a nagyszebeni ingatlanja feletti tulajdonjogát megsemmisítő bírósági határozat kiközlését követően kapott bérleti díjat Klaus Johannis államfő – közölte kedden az elnöki hivatal. Az öthavi bérleti díj összege eléri a 25 ezer eurót.  

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint Klaus Johannis tudomásul vette a brassói táblabíróság által elrendelt telekkönyvi kiigazítást, amely értelmében törölték a telekkönyvből a család tulajdonjogát a nagyszebeni ingatlan fölött. Ezt a házat a Raiffeisen Banknak adta bérbe az elnöki házaspár.

A Johannisék 16 évig elhúzódó pereskedést követően veszítették el véglegesen a nagyszebeni ingatlanukat. A brassói táblabíróság tavaly novemberben utasította el Klaus Johannis és felesége, Carmen fellebbezését, és megerősítette a brassói bíróság korábbi döntését, amellyel érvénytelenítették az ingatlan adásvételi szerződését is.

Az elnöki házaspár az ítélet kihirdetése óta eltelt öt hónapban is lakbért kapott az ingatlant használó Raiffeisen Banktól. Habár az elnök és felesége semmisségi folyamodvánnyal élt, amit később tárgyalnak, a jogerős ítéletet – vagyis az ingatlan vásárlási szerződését valamint a telekkönyvi kiigazítást – már végrehajtották.

A Raiffeisen Bank évi 60 ezer eurót fizetet az ingatlan bérléséért. Mivel a bírósági ítélet tavaly november közepén született, az államfő és felesége megközelítőleg 25 ezer eurót fizet vissza egykori bérlőjének.

Drága belvárosi ingatlanról van szó

A polgári per tárgyát képező ingatlan Nagyszeben egyik belvárosi sétálóutcájában található. Az épületet 1964-ben államosították, majd - egy 1995-ben hozott törvény alapján - a benne lakó bérlők megvásárolhatták lakásaikat. 1999-ben azonban az eredeti tulajdonos egy állítólagos örököse visszaperelte az ingatlant. Johanniszék az állítólagos örökössel kötött adásvételi szerződés révén váltak tulajdonosokká.

Johannist ingatlanvagyonának eredete az elnökválasztási kampányban került napirendre, a később államfővé választott akkori nagyszebeni polgármesternek ugyanis hat lakóingatlan szerepelt a vagyonnyilatkozatában, amiből az is kitűnt, hogy 2013-ban a Johannis-családnak négyszer annyi jövedelme származott lakbérekből, mint a polgármesteri, illetve Carmen Johannis tanári fizetéséből.

Johannis akkor azt mondta, hogy örökölte vagy "előnyös" áron vásárolta első lakásait, majd az azokra kapott lakbért és korrepetálásból gyűjtött pénzét újabb ingatlanokba fektette, a Rise Project nevű oknyomozó újságírócsoport azonban azt állította róla, hogy vagyonnyilatkozataiban eltitkolta jövedelme jelentős részét, sőt, szerintük a mostani perben elveszített belvárosi üzlethelyiséget okirathamisításra alapozva, csalással szerezte.

A vádakra reagálva az elnöki hivatal egy szűkszavú közleményben leszögezte: Klaus Johannis minden, ingatlanok bérbeadásából származó jövedelmét bevallotta a 2004 óta rendszeresen közzétett vagyonnyilatkozataiban, és adókötelezettségeinek is hiánytalanul eleget tett.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?