banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Megfosztották egyik ingatlanától a Johannis házaspárt

FRISSÍTVE: A brassói táblabíróság csütörtökön hozott jogerős végzése nyomán Klaus Johannis államfő elvesztette egyik nagyszebeni ingatlanát, amelyet feleségével, Carmennel közösen birtokolt - közölte a Digi24 hírtelevízió.

A polgári per tárgyát képező ingatlan Nagyszeben egyik belvárosi sétálóutcájában található. Az épületet 1964-ben államosították, majd - egy 1995-ben hozott törvény alapján - a benne lakó bérlők megvásárolhatták lakásaikat. 1999-ben azonban az eredeti tulajdonos egy állítólagos örököse visszaperelte az ingatlant.

Johanniszék az állítólagos örökössel kötött adásvételi szerződés révén váltak tulajdonosokká. Másfél évtizedes pereskedés után most a bíróság mind a restitúció jogalapjául szolgáló örökösödési iratot, mind Johanniszék adásvételi szerződését jogerősen megsemmisítette. A Digi24 szerint a brassói táblabíróság nem is tárgyalta érdemben Johanniszék fellebbezését, hanem arra hivatkozva emelte jogerőre a brassói törvényszék korábbi - Johanniszék számára kedvezőtlen - döntését, hogy a fellebbezést megkésve nyújtották be.

Hat ház szerepel a vagyonnyilatkozatában

A tavalyi elnökválasztási kampányban Johannist ingatlanvagyonának gyanús eredetét hangoztatva próbálták hitelteleníteni politikai ellenfelei. A később államfővé választott akkori nagyszebeni polgármesternek ugyanis hat lakóingatlan szerepelt a vagyonnyilatkozatában, amiből az is kitűnt, hogy 2013-ban a Johannis-családnak négyszer annyi jövedelme származott lakbérekből, mint a polgármesteri, illetve Carmen Johannis tanári fizetéséből.

Amikor a sajtó is feszegetni kezdte, miből tellett egy tanárházaspárnak hat házra, Johannis azt mondta, hogy örökölte vagy "előnyös" áron vásárolta első lakásait, majd az azokra kapott lakbért és korrepetálásból gyűjtött pénzét újabb ingatlanokba fektette. Idén augusztusban a Rise Project nevű oknyomozó újságírócsoport azt állította Iohannisról, hogy vagyonnyilatkozataiban eltitkolta jövedelme jelentős részét, sőt, szerintük a mostani perben elveszített belvárosi üzlethelyiséget okirathamisításra alapozva, csalással szerezte.

A vádakra reagálva az elnöki hivatal egy szűkszavú közleményben leszögezte: Klaus Johannis minden, ingatlanok bérbeadásából származó jövedelmét bevallotta a 2004 óta rendszeresen közzétett vagyonnyilatkozataiban, és adókötelezettségeinek is hiánytalanul eleget tett.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?