Már nem zárható ki a kétfordulós polgármester-választás

Elképzelhető, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kérésének megfelelően mégsem egy, hanem két fordulóban választják meg a polgármestereket az idei önkormányzati választásokon. Erre utalnak a kormányfő, az államfő és az alkotmánybíróság elnökének legfrissebb nyilatkozatai.

A tavaly elfogadott törvény szerint a polgármestereket egy fordulóban választják meg. Ezt az előírást annak idején a liberálisok is megszavazták a parlamentben. A PNL vezetői azonban időközben meggondolták magukat, és most arra hivatkozva kérik a visszatérést a kétfordulós rendszerre, hogy az ily módon megválasztott polgármestereknek nagyobb a legitimitásuk.

A magyaroknak sem kedvez

A liberálisok pálfordulásának hátterében az állhat, hogy a jelenlegi, egyfordulós rendszer a tisztségben lévő polgármestereknek kedvez. Az országban jelenleg a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van a legtöbb polgármestere. A PSD így érthető módon ellenzi a visszatérést a kétfordulós rendszerre, és az RMDSZ sem rajong érte. Ha ugyanis csak egy fordulót szerveznek, Marosvásárhelyen vagy Szatmárnémetiben a relatív szavazattöbbséggel van esélye győzni a magyar jelöltnek, a második fordulóban azonban már a román közösség a versenyben maradt román jelöltre szavaz.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy korábbi interjúban elmondta, azért nem látja esélyét a kétfordulós rendszer visszaállításának, mert egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint nem lehet egy évvel a szavazás napja előtt a választási törvényen módosítani. A taláros testület a Velencei Bizottság ajánlását emelte be a sokat idézett határozatába.

Alkotmánybíró: lehetséges a módosítás

A héten azonban Augustin Zegrean, az alkotmánybíróság elnöke pontosított: a tiltás nem vonatkozik arra az esetre, ha a törvénymódosítás a jogszabály jobbításának szándékával történik. „Nem tudom megmondani, mi számít jobbító módosításnak. Például az, hogy a módosítás kijavít valamilyen ellentmondást a törvényben” – magyarázta az alkotmánybíró.

Dacian Cioloș miniszterelnök néhány napja elutasítóan válaszolt a PNL-nek arra a felszólítására, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosítsa a választási törvényt. Arra hivatkozott: nem tartaná demokratikusnak, hogy egy technokrata kormány a parlamentet kikerülve módosítson egy olyan törvényt, amelyről korábban a politikai pártok megegyeztek.

Emiatt a miniszterelnök bírálatok özönét kapta a liberálisoktól és a média egy részétől is. Kritikusai emlékeztették őt arra, hogy kormánya programjának első változatában még szerepelt a kétfordulós rendszerre való áttérés. Ez a programpont az utolsó pillanatban kikerült a parlament elé terjesztett dokumentumból.

Cioloș meggondolta magát

Vasárnap már úgy tűnt, hogy Dacian Cioloș meggondolta magát. Újságírói kérdésre azt nyilatkozta, hogy a kormány a törvény módosításának „minden lehetőségét” megvizsgálja. Azt is, hogy sürgősségi rendelettel tegye meg ezt a lépést, és azt is, hogy a parlament előtti felelősségvállalással fogadtassa el az áttérést a kétfordulós polgármester-választásra. Az Euractivnak adott hétvégi interjúban pedig azt nyilatkozta: a kormányprogramból azért került ki a választási törvény módosítása, mert a pártokkal való tárgyalásai után azt szűrte le, hogy nincs meg ehhez a parlamenti többség.

Támogatja az államfő is

A kétfordulós rendszerre való áttérést szorgalmazta vasárnap az államfő is. Klaus Johannis ezt nagyon kívánatos lépésnek nevezte. Kijelentette, hogy elsősorban a politikai pártoknak, és „részben” a kormánynak kell megtalálnia erre a megoldást. „Azt kívánom, hogy a lehető legbölcsebb döntést hozzák meg ebben a kérdésben” – fogalmazott az államfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?