Kormányprogram: kétfordulós polgármester-választás és öt éves mandátumok

Visszatérne a kétfordulós polgármester-választásokhoz, egy időben tartaná a helyhatósági és parlamenti választásokat, és öt évesre hosszabbítaná a képviselők, szenátorok, illetve a helyi választottak mandátumát a Cioloș-kormány.

A parlament elé terjesztett kormányprogram szerint mielőbb módosítani kell a választási törvényt annak érdekében, hogy két fordulós szavazással válasszák meg a polgármestereket és a megyei tanácselnököket. Ez utóbbiakat is közvetlen módon választanák meg, ahogy három évvel ezelőtt. Emellett eltörölnék a bejutási küszöböt is a helyhatósági választásokon.

Az RMDSZ vezetői már korábban jelezték: elutasítják a kétfordulós polgármester-választást. Ezt korábbi találkozójukon Kelemen Hunor szövetségi elnök a kinevezett miniszterelnökkel is közölte. Kovács Péter ügyvezető elnök a portálunknak adott interjúban is megerősítette: kérésük, hogy a jövő évi önkormányzati és parlamenti választásokat a jelenlegi törvények alapján szervezzék meg. 

Összevont választások

Az új kormány összevonná és egy időben szervezné meg az elnökválasztást, a parlamenti, az európai parlamenti, valamint a helyhatósági választásokat is úgy, hogy az összes választott tisztségviselő mandátum öt évre szólna. Ez azonban alkotmánymódosítást is feltételez, az alaptörvény ugyanis kimondja, hogy a parlament tagjait négy, az államfőt pedig öt évre választják meg.

A kormány feltétel nélkül támogatja az igazságügy függetlenségét és a korrupció ellenes harc folytatását. Ennek megfelelően megerősítik a közalkalmazottak feddhetetlenségét biztosító jogszabályokat, ugyanakkor szigorúan alkalmaznák az összeférhetetlenséget, érdekkonfliktust, vagyonbevallásokat szabályozó törvényeket.

Ígéret: támogatják az etnikai és kulturális sokszínűséget

A vallási közösségeknek és kisebbségeknek szentelt három bekezdésnyi alfejezet alapelveket szögez le, de nem tér ki konkrétumokra. A dokumentum szerint a Cioloș-kormány fel fog lépni a szélsőséges megnyilvánulások ellen, pályázati alapon támogatja az etnikai és kulturális sokszínűség értékeire összpontosító programokat, a vallási felekezeteknek pedig méltányos és átlátható finanszírozást ígér.

Külpolitika: aktív részvétel az uniós döntéshozatalban

A külpolitikát illetően a Cioloș-kormány programja az európai uniós döntéshozatalban való aktív részvételt, az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség erősítését, a Moldovai Köztársaság európai integrációjának támogatását, a Nyugat-Balkán és "főleg a keleti szomszédság" demokratizálásához és stabilizálásához való hozzájárulást és a külföldön dolgozó románoknak biztosított konzuli szolgáltatások javítását említi.

Az új kormány beiktatásáról kedden szavaz a törvényhozás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?