Nem RMDSZ-tagok is döntenek majd az udvarhelyi RMDSZ jelöltjeiről?

Egy hét múlva, január 20-án dől el, hogy milyen módon választja ki polgármester-jelöltjét és tanácsosjelöltjeit a székelyudvarhelyi RMDSZ. Elképzelhető, hogy olyan előválasztást tartanak márciusban, amelyen nem RMDSZ-tagok is részt vehetnek.

A nyitott jelöltállítási módozat Arros Orsolyának kedvezhet, aki tavaly jelentette be indulási szándékát a polgármesteri tisztségért az RMDSZ színeiben. A közgazdásznak a szövetségen belül egyetlen potenciális ellenjelöltje van: Bunta Levente jelenlegi városvezető.

Arros Orsolya az udvarhelyszéki nőszervezet elnökeként kérte az udvarhelyszéki RMDSZ decemberi választmányi ülésén azt, hogy a város teljes szavazókorú lakosságát vonják be a jelöltállításba. A Maszolnak elmondta: a nem RMDSZ tagok számára is nyitott állóurnás előválasztást tartja az egyetlen helyes módnak a jelöltek kiválasztására.

„A székelyudvarhelyieknek meg kell adni a lehetőséget annak a véleményüknek a kinyilvánítására, hogy szerintük megérett-e a helyzet a városban a változásra, ne csak egy szűkebb kör döntsön az RMDSZ polgármesterjelöltjéről” – magyarázta. Hozzátetette: nagyon bízik abban, hogy kérését meghallgatják.

Az SZKT-határozat nem tiltja

A Szövetségi Küldöttek Tanácsának határozata szerint a helyi szervezet javaslata alapján a megyei vagy területi szervezetek döntenek arról, hogy az egyes településeken milyen jelöltállítási módozatot (jelölőgyűlés vagy urnás előválasztás) alkalmazzanak.

A székelyudvarhelyi RMDSZ már be is küldte a javaslatát az udvarhelyszéki szervezetnek, amelynek elnöksége január 20-án hozza meg döntését. A széki szervezet ügyvezető elnökétől, Bíró Botondtól megtudtuk, hogy a székelyudvarhelyi városi szervezet urnás előválasztást alkalmazna a jelöltállításra. Javaslatukban nem részletezték, hogy milyen előválasztást alkalmaznának, csak azt írták, hogy „a lehető legdemokratikusabb útját választanák a jelöltállításnak” – tájékoztatott Bíró.

Arra a kérdésünkre, hogy az elnökség figyelembe veszi-e majd Arros Orsolya kérését, az ügyvezető elnök kitérő választ adott. „Sok mindent figyelembe veszünk majd. A mérvadó szerintem az lesz, amit a városi szervezet a javaslatában leírt: a lehető legdemokratikusabban szeretnék kiválasztani a jelölteket” – fogalmazott. Hozzátette, az SZKT határozata nem tiltja nem RMDSZ-tagok részvételét az előválasztásokon, de azt rögzíti, hogy az előválasztást előzetes regisztrációhoz kell kötni.

Bunta még nem jelentette be indulását

Székelyudvarhelyen mindenesetre eddig egyetlen személyről lehet biztosan tudni, hogy indulna a választásokon. Ez Arros Orsolya. Bunta Levente jelenlegi polgármester még nem jelentette be, hogy vállalna-e újabb mandátumot. Múlt heti évértékelőjét úgy zárta, hogy ha a városlakók úgy gondolják, továbbra is Székelyudvarhely szolgálatába áll. RMDSZ-es forrásaink szerint ha Bunta indulna, akkor Arros Orsolyát kell legyőznie az előválasztáson, mert más jelöltaspiráns nincs a szervezetben.

Az MPP és az EMNP körül egyelőre nagy a csend, egyik párt sem döntött még a jelöltjeiről, és a potenciális jelöltek neve sem szivárgott ki. Korábban elterjedt a városban, hogy Geréb László, a Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának tavaly lemondott ügyvezető igazgatója szeretne polgármester lenni, de ezt egy interjúban cáfolta. A Maszol úgy tudja, hogy függetlenként indulna a polgármesteri székért Lukács László vállalkozó, de ezt hivatalosan még nem jelentette be.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?