Feszült hangulatú demonstrációt tartottak Kézdivásárhelyen

Feszült hangulatú utcai megmozdulás zajlott szerda délután Kézdivásárhelyen, ahol civil kezdeményezésre mintegy 500 helybéli lakos követelte a terrorizmussal gyanúsított Beke István Attila szabadon bocsátását.

A Facebook közösségi oldalon szerda délelőtt civil kezdeményezésként szervezett utcai szimpátiatüntetés nem volt bejelentve és engedélyezve, ezért 16 órakor a csendőrség tárgyalói próbálták meggyőzni a gyülekezőket, hogy hagyjanak fel tervükkel, illetve érdeklődtek, hogy mi a célja a megmozdulásnak. Hangos vita alakult ki a tüntetők és rendfenntartók között, de mivel a hatóságoknak nem sikerült lebeszélni a résztvevőket, végigkísérték és filmezték őket a felvonulásuk útvonalán.

A szimpátiatüntetésen egyesek fekete zászlókat, illetve „Je suis Beke István” feliratú táblát tartottak magasba. A tüntetés hangadói a „hol van a bomba?”, „nem vagyunk terroristák” és „engedjétek szabadon” jelmondatokat kiáltották.

A  félezres tömeg Gábor Áron szobor elől a kézdivásárhelyi városháza hivatal elé vonult, ahol hangosan kérték, hogy találkozhassanak a polgármesterrel. Mivel kérésük nem teljesült, a tüntetők a főtérről a rendőrség elé vonultak az úttesten, ezzel akadályozva az autós forgalmat.

A rendőrség előtt ismét Beke István Attila szabadon bocsátását követelték, illetve hangosan szidták a „hazug bukaresti médiát”. Ezt követően a rendőrségtől a Millennium parkot érintve ismét a főtérre vonultak, ahol a mintegy másfél órás demonstráció végén elénekelték a magyar és székely himnuszt, majd szétszéledtek.

Mint ismert, a bukaresti táblabíróság szerdán elrendelte Beke István harminc napos előzetes letartóztatását, mert a terrorizmus ellenes ügyészség állítása szerint petárdákból házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából Kézdivásárhelyen felrobbantani. Az ügyben beidézett egyik tanú a Maszolnak elmondta, az egyik ügyész úgy fogalmazott, hogy árnyékra vetődtek. A DIICOT álláspontja itt olvasható

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom közleményben utasította vissza a vádakat szerintük "zászlókat, pólókat, szilveszteri petárdát, airsoft játékhoz használt optikai segédeszközt, egy airsofthoz használt szirénát és a szülinapi tortáról a csillagszórót foglaltak le. Az airsoft egy műanyaglövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekkel játszott hobbisport.

Kapcsolódók

Kimaradt?