Egy tanú szerint játékszer volt a kézdivásárhelyi bomba

Még az egyik ügyész is kacagott, amikor megtudta, hogy vélhetően bombának vélt játékszer miatt vették őrizetbe a kézdivásárhelyi merényletkísérlettel gyanúsított Beke István Attilát – mondta el a Maszolnak az ügyben kihallgatott Hodor István vállalkozó.

Mint ismert, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét kedd hajnalban vette őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT), a bíróság pedig szerda hajnalban elrendelte az előzetes letartóztatását. Előzőleg házkutatást tartottak Beke István Attila otthonában és székházában, és olyan eszközöket foglaltak le, amelyek az ügyészek közleménye szerint „alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék”.

A DIICOT szerint a gyanúsított „vállalta, majd beszerezte az eszközöket egy házi készítésű robbanószerkezet előállításához, amelyet Kézdivásárhelyen, a december elsejei ünnepségen akart a tömegben felrobbantani”. Beke István Attilát a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) információi alapján vették őrizetbe. A SRI utólag hivatalosan is megerősítette, hogy régóta megfigyelés alatt tartotta a HVIM-elnököt.

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy Beke István Attila és a felesége is tagja a Neoforum Siculorum Airsoft Tactical Unit nevű kézdivásárhelyi sportegyesületnek, amely Esztelneken airsoft sportpályát működtet. Az airsoft egy műanyaglövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekkel játszott hobbisport, hasonlít a paintballhoz.

Lehallgatták Beke cégének irodáját

Az ügyben házkutatást tartottak Beke István Attila barátjánál, a szintén HVIM-szimpatizáns Hodor Istvánnál, ám semmit sem foglaltak le. A kézdivásárhelyi Vicus kertészet tulajdonosát kedden tanúként beidézték és kihallgatták Sepsiszentgyörgyön. A vállalkozó itt tudta meg, hogy lehallgatták az egyik beszélgetését Beke István Attilával, a lehallgató készüléket a letartóztatott fiatal kézdivásárhelyi cégének irodájában szerelték fel.

Az ügyészek részleteket mondtak el Hodor Istvánnak a lehallgatási jegyzőkönyvből. Ezek szerint Beke Attila István a cége székhelyén arról is beszélt a barátjának, hogy egy bombát készül gyártani. Hodor Istvánt arról faggatták, hogy milyen bombáról volt szó.

„Arról beszélt nekem István, hogy szüksége van egy kellékre az esztelneki sportpályán. Egy műanyag golyókat kilövő szerkezetről volt szó, amit az airosoftosok bombának becéznek, és ami az interneten is megvásárolható. István azt mondta, hogy inkább házilag készítené el, mert elég drága. Ez volt az a bomba, amit emberi életeteket veszélyeztető robannószerkezetnek hittek az ügyészek” – mesélte a Maszolnak Hodor István. 

A vállalkozó tájékoztatása szerint amikor a kihallgatását vezető ügyész megtudta a magyarázatot, elkacagta magát, és azt mondta: „Egy játék miatt ekkora cirkuszt csinálni?” Hodor Istvánnal közölte, hogy hazamehet, mert semmilyen gyanú nem merült fel ellene. „Úgy búcsúzott el, hogy valószínűleg többet nem találkozunk” – mesélte Hodor.

Lejárt szilveszteri petárdákat is lefoglaltak

Az ügyben megszólalt Beke István Attila felesége is, aki szerint a férjét koholt vádak alapján tartóztatták le. A nő a Székely Hírmondónak elmondta, hogy a család és a cég számítógépeit, magyar zászlót, vármegyés pólót, airsoftos fegyverhez használt éjszakai látókészüléket, airsoftos szirénát, lejárt szilveszteri petárdát, születésnapi tortához használt tűzijátékot foglaltak le és vittek el.

„Többszöri rákérdezésemre, hogy miért hurcolják, mi a gyanú, mi a vád, közölték velem, oly módon mintha tudnom kellene, hogy -terrorizmus asszonyom-!!!??? Ez még médiahack-nek is sok lenne! A figyelemfelkeltés sikerült, a fiktív koholt vádjaikkal, a megfélemlítés csak undort és gyűlöletet ébresztett. Az ártatlanság előjoga Romániában nem illeti meg sem az egyszerű székely embert sem egy Vármegyés vezetőt” – írta Facebook-oldalán a nő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?