Mi tenne Marosvásárhely gazdasági fejlődéséért? – az előválasztás jelöltjeit kérdeztük

A marosvásárhelyi előválasztás jelöltjeivel készült interjúsorozatunk negyedik részében a város gazdasági helyzetéről és perspektíváiról kérdeztük Barabás Miklóst, Portik Vilmost és Soós Zoltánt. Korábbi interjúinkat itt, itt és itt olvashatja.

A jelölteknek a következő kérdéseket tettük fel:

1. Milyen lenne ön szerint a vállalkozásbarát város?

2. Hogyan fejleszthető Marosvásárhely gazdasága?

3. Mit tenne a munkahelyteremtés érdekében?

Barabás Miklós

1. Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy csak bizonyos körök, érdekcsoportok kapnak munkát Marosvásárhelyen. A transzparencia nem fontos a városvezetésnek. Ezeken szeretnék változtatni. A közpénzek elköltése felelősségteljesen és a legátláthatóbb módon történjen. A korrupt, szűk érdekek által vezérelt városvezetés riasztja a befektetőket. 

2., 3. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a nagy, multinacionális vállalatok nem akarnak városunkban megtelepedni, habár a helyi adottságok ezt lehetővé tennék. A környező nagyvárosokhoz képest úgy tűnik, hogy Marosvásárhely gazdasági fejlődése megrekedt. Szerintem fontos Marosvásárhelyt vonzóvá tenni óriáscégek vagy nagyobb vállalatok számára, a munkahelyteremtés szempontjából. Sokkal fontosabb azonban a helyi vállalkozások segítése, erősítése. Városunk egyik adottsága a műszaki egyetemek létezése.

A városnak fontos támogatni a helyi startupok létrehozását. Ezek az innovatív mikrovállalkozások mindamellett, hogy munkahelyeket teremtenek, bevételekhez juttatják a költségvetést, településünkön az oly annyira hiányzó innovációs ötletek terjedését is elősegítik. Segítésük céljából olcsón bérelhető helységeket kínálnék fel nekik, szakembereket alkalmaznék aki segítené őket a szabadalmak, európai pénzek megpályázásában. Sőt azt is el kellene érni, hogy végre Marosvásárhelyein is jöjjön létre inkubátorház. 

Portik Vilmos

1. Ha Marosvásárhely oda akar figyelni a vállalkozásaira, akkor elsősorban életre hív egy olyan állandó konzultációs testületet, amellyel folyamatosan tanácskozik mind a várost illető gazdasági, mind pedig fejlesztési kérdésekben. A bürokráciát és mindennemű ügyintézést minimalizálja azokra az osztályokra, amelyek a város vállalkozásai számára engedélyeket bocsátanak ki, a törvényekben és eljárásokban jártas személyzetet alkalmaz, az engedélyeztetési folyamatok átfutását a lehető legnagyobb mértékben teszi átláthatóvá. Inkubátorházat létesít, felkarolja a startup-elképzeléseket, és egyetemi városként arra sarkallja a fiatal végzetteket, hogy innovatív ötleteiket itt Marosvásárhelyen próbálják megvalósítani. 

Egyértelműen az egészségügyi és az informatikai szektor az erőssége a városnak. Ezért a városvezetésnek kötelessége felkarolni a piac eme szereplőit, és bevonni a hosszú távú városfejlesztési stratégia kidolgozásába.

2. Meg kell vizsgálni, hogy a román törvények milyen lehetőségeket engednek meg a hivatal számára a városban működő cégek életének megkönnyítése érdekében. A rendelkezésére álló nyilvános adatokra alapozva, valamint a már említett konzultatív testülettel folytatott beszélgetésekből beazonosítja, hogy melyek a marosvásárhelyi gazdasági élet húzóágazatai, és a város fejlesztési tervét ennek figyelembe vételével készíti el.

Különös figyelmet szentel annak, hogy a megyei önkormányzattal együttműködve hatékony lobbytevékenységet folytasson a mindenkori kormány irányába, hogy a marosvásárhelyi húzóágazatok számára állami források lehívása elérhető legyen. Az egyre jobban teljesítő szolgáltatási szektor mellett elősegíti a termelés erősödését Marosvásárhelyen. Ehhez alapvetően nagyberuházásokra van szükség, azonban a város pillanatnyilag nincs rajta a nyugat-európai nagyvállalatok terjeszkedésének térképén. A városvezetés időt, pénzt és energiát fektet abba, hogy rácsatlakozzon arra az információs hálózatra, amely révén időben megtudja, hogy mely vállalatok terveznek befektetni Romániában, és ezeket a befektetőket visszautasíthatatlan ajánlattal vonzzuk Marosvásárhelyre.

A vendéglátó-ipar szereplőivel állandó és céltudatos konzultációt kell tartani, szakmai meglátásuk alapján kell meghatározni, hogy mivel tud Marosvásárhely akár a nemzetközi idegenforgalom célállomása lenni. 

3. A helyi termelők és termékek iránti keresletet népszerűsíteni kell. Ha a helyi termékek iránti kereslet megnő, tudatos vásárlói szokásokat tudunk kialakítani, az a helyi kistermelők, középvállalkozások forgalmában is meg fog mutatkozni. A már említett módon el kell érni, hogy nagyberuházók érkezzenek Marosvásárhelyre.

Meg kell említenem a magyar állami kórház építését is. Az már világos, hogy Magyarország kormánya komolyan tervezi egy kórház felépítését Erdélyben. Teljesen logikus döntés volna, hogy ez a beruházás városunkban történjen meg. Egyrészt nagymértékben megoldaná a fiatal magyar orvosok munkahelyi problémáit (nem lesznek rászorulva arra, hogy elhagyják Erdélyt), másrészt ne feledjük, hogy minden beruházás a város gazdaságát mozdítja előre. Azt meg tudom ígérni, hogy én mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a magyar kormány illetékeseit erről meggyőzzem.

Sok esetben ugyanakkor nem a munkahelyek hiányoznak, hanem a munkaerő. Napjainkban is több beruházás van előkészületben a városban, ezek között nagyáruház, hulladékgazdálkodó és műszaki vonatkozású vállalkozás is van, azonban az alkalmazók panaszkodnak, hogy máshonnan kell hozassanak munkavállalókat.

Éppen ezért a már működő vállalkozások helyzetének javítása, versenyképességük növelése legalább annyira fontos, mint az új munkahelyek létrehozása, hiszen jó vásárlóerővel bíró fizetések legalább annyira fontosak a jó közérzetünk érdekében, mint a munkahelyek létrejötte.

Soós Zoltán

1. A vállalkozásbarát város megbecsüli a helyi vállalkozókat, kezdeményezéseket, kedvező működési környezetet teremt számukra. Röviden partnerként fordul a vállalkozók felé. A befektetők csak akkor jönnek Marosvásárhelyre, ha az önkormányzat stabil és kiszámítható feltételeket teremt. Ezen felül fejlett infrastruktúra és szakképzett munkaerő szükséges. Az önkormányzat mindhárom területen sokat tehet. Csak néhány példa: az induló vállalkozások számára rugalmas adminisztrációt, jelentős adókedvezményeket és stabil helyi rendeleteket kell hogy biztosítson. 

2. Fejleszteni kell az ipari parkot, emellett szükség van egy tudományos és technológiai parkra, amely bekapcsolja az egyetemeket, oktatási intézményeket is. Segíteni, ösztönözni kell az innovációt, a kutatási tevékenységet is, de a gazdaság szempontjából ugyanilyen fontos a szakképzett munkaerő.

3. Programon három konkrét irányt jelöl ki.

Azok a cégek, amelyek legkevesebb 50 munkahelyet teremtenek, három éven át megkapják a pénzügyi törvénykönyvben előírt maximális kedvezményt. 

A marosvásárhelyi vállalkozókkal új alapokra helyezzük a város kapcsolatát. A törvényi lehetőséget kihasználva elérjük, hogy marosvásárhelyi  cégek végezzenek a város számára közhasznú munkálatokat.

Az Európai Uniós pénzforrások  hatékonyabb lehívása érdekében, fiatal képzett szakembereket alkalmazunk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?