Mi a megoldás Azomureș-ügyben? – az előválasztás jelöltjeit kérdeztük

Az RMDSZ-es Soós Zoltán bezáratná a környezetszennyező Azomureșt, az EMNP-es Portik Vilmos a kombinát működésének jogi keretén változtatna, a civil aktivista Barabás Miklós pedig elzárkózik témától – a marosvásárhelyi előválasztás három jelöltjét kérdeztük a város talán legégetőbb problémájáról.

Az utóbbi hónapban ismét foglalkoztatja a marosvásárhelyieket a város levegőjét szennyező Azomureș kombinát sorsa. Az októberi előválasztáson induló három magyar jelöltet arról kérdeztük, hogy miért tartja problémának az üzem működését és polgármesterként mit tenne a környezetszennyezés felszámolása érdekében.

Soós Zoltán bezáratná a kombinátot

„Legyen világos: ez egy időzített bomba. Egyrészt egészségünkre káros anyagokat bocsájt ki, másfelől állandó robbanásveszélyben tartja a várost és a környező településeket” – szögezte le kérdésünkre az RMDSZ jelöltje, Soós Zoltán. A városi tanácsos szerint az üzemnek vitathatatlan gazdasági jelentősége van, számottevő tényező az önkormányzat költségvetésének bevételi oldalán, mintegy 2500 polgárnak biztosít kenyeret, de százszor több embernek veszélyezteti az egészségét, a biztonságát.

„Ne játszunk tovább, Marosvásárhely nem csak kórházközpont, de nagyon beteg város is! Az országos statisztikai mutatók szerint a legbetegebb város vagyunk, a légzőszervi megbetegedések miatti elhalálozás ranglista-vezetőivé lettünk – az országos átlaghoz képest másfélszer többen halnak meg légzőszervi megbetegedések miatt. Ez a baj, erről kell komolyan beszélni” – vélekedik a politikus.

Mindezekért Soós Zoltán az egyetlen megoldásnak az Azomureș bezárását tartja. Szerinte minden más megoldás esetleges, hatástalan, kompromitált. „Be kell fejezni a hatósági játékokat – a minisztériumi szinttől, a helyi polgármesteri hivatalig. Kilóg a lóláb, nem lehet megvezetni a várost. Magyarázatokkal tele a padlás, és ígéretekkel, haladékokkal is. Eddig is a profitorientált vállalkozás farzsebből fizette ki a büntetéseket, amit  a környezetvédelmi hatóság kirótt és behajtott. Meggyőződésem, hogy ez után még annyira sem fog nehezükre esni, háromhavonta pár tízezer lejt lepengetni. Ez nem megoldás, hanem porhintés” – magyarázta a jelölt.

Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ önkormányzati frakciója népszavazást indítványozott a kérdésben, amiről nem mondanak le, mert ez szerintük minden más kísérlettel szemben olyan jogi eszköz, amely az illetékes hatóságoknak is segít a problémát megnyugtatóan kezelni. „Én hiszek a közösség tekintélyében, hiszek a demokráciában, ami nem csak arról szól, hogy megengedi a piaci szabad versenyt, hanem az embernek elsődlegesen egészséges életfeltételeket szavatol. Hiszem, hogy november 29-én a közösség népszavazáson mondhatja el hatályos véleményét” – szögezte le.

Soós Zoltán elmondta, polgármester-jelöltként úgy látja: egy következő lépésben gondolkodni kell a munka nélkül maradtak jövőéről, meg kell tervezni egy olyan rehabilitációs programot, amely a kárvallottaknak ad egy esélyt újrakezdeni. Ez szerint azonban a kisebbik gond. A valódi nagy probléma, hogy a kombinát él és virul, a befektetett sok száz millió euró tulajdonképpen csak a termelés fokozását ösztönözi.

„Persze nem lehetünk szemellenzősek, látjuk a többi környezetszennyező tényezőt is, mint amilyen a zsúfolt közúti forgalomból származó kipufogó gáz nagy mennyisége, az illegálisan működtetett, rendkívül káros hatású szeméttelep stb. Vásárhelyt meg kell gyógyítani, és ezt a kombinát bezárásával kell kezdeni. Maszatoltuk eleget a problémát, most már határozottan a közösség erejével felvértezve kell lépni. Az én álláspontom tehát világos: be kell zárni a kombinátot” – részletezte.

Soós szerint ez nem mondható el az előválasztáson induló másik jelöltről, Portik Vilmosról, aki a népszavazást is és a bezárást is ellenezi. „Ugyan az EMNP jelöltje nyilvánosan maga is a szennyezés ellen kardoskodik, egyértelmű véleményt és megoldást viszont nem hallottunk tőle. Vásárhelynek olyan vezetőre van szüksége, aki harcol a szennyezés ellen, és aki elkötelezett amellett, hogy bezárják a kombinátot” – jelentette ki az RMDSZ jelöltje.

Soós enyhén szólva nevetségesnek és megalázónak nevezte a PSD javaslatát, miszerint két év nyugdíjkorhatár csökkentés fájdalomdíjával kellene a helyzetet kezelni. „Mintha elismernék a kombinát szabta halálkorhatárt és két évvel hamarabb küldenék sírba a beteg embert” – tette hozzá.

Portik Vilmos független szakértőket hívna

„A legnagyobb gond, hogy ez a vegyipari üzem még csak nem is a város közelében, hanem gyakorlatilag a városban van. Nyugat-Európai gyakorlatot nézve ez teljességgel felfoghatatlan, hiszen az ilyen és ehhez hasonló ipari létesítmények a nálunk szerencsésebb sorsú fejlettebb országokban szinte kizárólag lakott területtől legalább 20-30 kilométerre épülhettek, pontosan abból a megfontolásból, hogy a lakosságot a lehető legkevesebb szennyezés érje közvetlen szennyezés” – nyilatkozta kérdésünkre Portik Vilmos.

Az EMNP jelöltje furcsállja, hogy amióta a kombinát működése beindult Marosvásárhelyen, azóta semmilyen tudományos alapokra helyezett kutatás nem követi figyelemmel, hogy pontosan milyen káros anyagok kerülnek a környezetbe. Emlékeztetett: miközben minduntalan ammóniaszennyezésről beszél mindenki, a kombinát korábbi dolgozói, marosvásárhelyi orvosok és vegyészek állítják, hogy sokkal károsabb anyagok - nitrogén oxidok, porok - is folyamatosan a levegőbe kerülnek, amelyekről szinte semmit nem tudni.

Portik szerint a megoldás első lépésének kellene lennie, hogy a város lakossága és az illetékes hatóságok tiszta és világos képet kapjanak a kombinát által kibocsátott anyagokról. A jelölt ugyanakkor elismerte, hogy ez lépés a jelenlegi körülmények között több oknál fogva is kivitelezhetetlen. Egyrészt azért, mert az ammónia szennyezés mértékét maga a kombinát végzi, és a hatóságoknak csak évente egyszer kell a kombinát által végzett méréseket "keresztellenőrizniük". Másrészt a jogi körülmények az Azomureșnek kedveznek: a környezetvédelmi ügynökségnek a mai napig egy 1987-es szennyezési szabvány, az úgynevezett STAS az egyetlen kapaszkodója, amire hivatkozva büntethetnek.

Ezért Portik szerint Marosvásárhely polgármesterének kötelessége kiharcolni Bukarestben, hogy olyan törvényes keretet biztosítsanak, amely által a helyi önkormányzatnak legyen beleszólása saját ügyeibe. Az EMNP jelöltje ugyanakkor nem tartja megoldásnak a kombinát bezárását és a népszavazást. „Ezek a kijelentések politikai kommunikációs szempontból jók lehetnek, de a problémát nem tudják megoldani. Ugye, volt már példa arra, hogy egy hasonló ügyben, Gyergyóditróban népszavazást írtak ki egy szienitbánya megnyitása kapcsán. A népszavazás egyöntetűen a bányanyitás elleni döntést eredményezett, mégis megnyitották a bányát, ugyanis a népszavazásnak semmi jogi hatálya nem volt a bányanyitásra” – magyarázta.

Portik a megoldást abban látja, hogy az Azomureș környezetszennyezését független szakértőkkel vizsgáltassák ki. Ha pedig kiderül, hogy a kombinát súlyosan károsítja az egészségünket, akkor már lehet arról beszélni, hogy vonják meg a működési engedélyt. „Pontosan erről szól az az állampolgári kezdeményezés, amit útjára indítottunk, és amelyhez összegyűjtöttünk már 4500 aláírást. Az emberek megunták már az ígérgetéseket. Valós, kézzelfogható kezdeményezésekre van szükség. Mi beterjesztettük a határozattervezetet, amely a független szakértők bevonásáról döntene, hamarosan leadjuk a szükséges aláírásokat is, ezek után a tanácsnak napirendre kell tűznie és szavaznia kell róla. Kedvezőtlen döntés esetén pedig a több ezer ember akaratával kell szembenézniük” – fogalmazott a jelölt.

Barabás Miklós tudatosan elzárkózik a témától

Barabás Miklós civil aktivista kampányában nem foglalkozik az Azomureș-sel. „Tudatosan zárkóztam el a témától. Nem látom, hogy politikai szereplő civil eszközökkel hogyan oldhatná meg ezt a problémát. Szerintem ez nem egy polgármester dolga. Drukkolok azoknak a témát felvállaló civileknek. Fel is ajánlottam nekik még az elején, hogy szakmai tanácsokkal szívesen segítek” – felelte a Maszol érdeklődésére. A jelölt elmondta, a RMDSZ által javasolt népszavazást nem tartja hatékony eszköznek, de EMPN tanácsihatározat-kezdeményezése sem hatékony szerinte, mert a törvénykezés hiányos, nincs meg a kellő háttér. „Olyan törvényeket kell hozni elsősorban, amelyek szabályozhatják egy ilyen üzem működését” – jelentette ki.

Megjegyezte: szerette volna elérni azt, hogy az előválasztáson induló jelölttársai csak betartható, felvállalható ígéreteket tegyenek. „Sajnos azt látom, hogy az Azomureș kampánytémává degradálódott és biztos vagyok benne, hogy a 2016- os helyhatósági választások után a kombinát témája lekerül a napirendről, négy évig elfelejtődik” – tette hozzá.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?