Szenátus: Vâlcov letartóztatható, Șova nem

Darius Vâlcovot letartóztathatják az ügyészek, Dan Șovát azonban nem – döntötte el szerdán titkos szavazással a szenátus. A Szociáldemokrata Párt (PSD) két volt miniszterének vizsgálati fogságba helyezéhez a korrupicóellenes ügyészség kérte a felsőház hozzájárulását.

Dan Șova azért nem fog rács mögé kerülni, mert nem gyűlt össze az ügyészek kérésének jóváhagyásához szükséges 89 (a szenátorok fele plusz egy) szavazat: vizsgálati fogságba helyezését 79-en támogatták, 67-en ellenezték, 5 szavazat érvénytelen volt. Vâlcov előzetes letartóztatásával 97-en értettek egyet, 48-an nemet mondtak rá, 5 szavazat érvénytelen volt.

Dan Șova a "védőbeszédében" könyörgött szenátortársainak, hogy hagyják szabadlábon védekezni. Arra hivatkozott – többször az istent is emlegetve –, hogy a fogdából nem tudna védekezni az ellene felhozott vádak ellen. Ezzel szemben Darius Vâlcov arra kérte társait, hogy hagyják jóvá a letartóztatását. Azt mondta, lemond a mandátumáról, ha az ügyészek kérését a szenátus nem hagyja jóvá.

Dan Şovát három rendbéli hivatali visszaélésben való bűnrészességgel gyanúsítják. A vádak a Dan Şova ügyvédi irodája és a turceni-i, illetve rovinari-i hőerőművek közötti szerződéssel kapcsolatosak, amelyek révén a szenátor jogtalanul jutott hozzá 3,5 millió lejhez.

Vâlcovot azzal gyanúsítják, hogy Slatina polgármestereként segített megnyerni egy vállalkozónak több önkormányzati versenytárgyalást, és cserében a szerződések értékének 20 százalékét „jutalékként” zsebre vágta. Lemondását a múlt héten írta alá a miniszterelnök. A volt pénzügyminiszternek időközben egy másik ügyben is kérte az előzetes letartóztatását az ügyészség.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?