Magyarázkodik a háromszéki prefektus himnusz-ügyben

A magyar himnusz „intonálását” büntetik, az „eléneklését” engedélyezik Romániában, magyarázta  Marius Popica. Kovászna megye prefektusa hétfői sajtótájékoztatóján agyafúrt magyarázattal próbálta enyhíteni a magyar himnusz eléneklése miatti büntetés által kiváltott botrányt.

Homályos magyarázata szerint az érvényben lévő törvények büntetik más országok himnuszának „intonálását”, de „énekelni” bármikor, bárhol szabad. Hozzátette: például a magyar himnusz „intonálása” se büntethető abban az esetben, ha azt megelőzően „intonálják” a román himnuszt is.

Kovászna megye prefektusa nem tudott ugyan pontos választ adni arra, hogy mi a különbség egy himnusz „eléneklése” és „intonálása” között, de szóvivője, Constantin Anna Zsófia a prefektúra jogászaitól kért magyarázatot. E szerint: más ország himnuszát intonálni ünnepélyesen hivatalos ceremóniák elején vagy végén szokták, Románia himnuszának „intonálását” követően.

Nincs nagy különbség

A lapunk által megkérdezett sepsiszentgyörgyi zenészek, énekesek egyike se tudott lényeges különbséget tenni egy himnusz „intonálása” és „éneklése” között. Magyarázatuk szerint, ha mégis különbséget kellene keresni, akkor az intonálás egy adott dallam hűséges visszaadását jelenti, ami történhet dúdolva is, az éneklés ugyanez, de ez esetben szükséges hozzá a szöveg is.

 Az általunk megkérdezett sepsiszentgyörgyi zenészek ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy egy himnuszt minden esetben ünnepélyesen szoktak előadni, így nehezen tudnának különbséget tenni a himnuszénekelés vagy intonálás között.

Elnézést is kért

Marius Popica prefektus sajtótájékoztatóján kifejtette: nem tiltotta be, és nem is fogja betiltani valamelyik ország himnuszát és senkit nem fog megfosztani attól a szabadságtól, hogy „elénekeljen” egy himnuszt különböző eseményeken, vagy templomokban.  Mint mondta,  a Magyar Polgári Pártot, mint szervezőt büntette meg, amiért szervezett keretek között, hivatalosan „intonálták” más ország himnuszát, anélkül, hogy Románia himnuszát is „intonálták” volna.

Hozzátette: hivatalosan is bocsánatot kér ha, valaki sértve érezte volna magát a büntetés miatt. Hozzátette: a Magyar Polgári Párt által meghirdetett magyarhimnusz-éneklő események miatt nem fog büntetni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?