Rendőrségi vizsgálat indul a Noua Dreaptă ellen

A háromszéki rendőrség vizsgálja a Noua Dreaptă – Új Jobboldal tagjainak sepsiszentgyörgyi felvonulásán elhangzott magyarellenes uszító cselekedeteit. Mint arról beszámoltunk, a szélsőséges nacionalista szervezet ellen Erdély András újságíró tett panaszt a Kovászna megyei prefektúrán.

A háromszéki újságíró azt követően írt panaszlevelet a prefektusnak, hogy Marius Popica kifejtette: ő maga nem hallotta, hogy a Noua Dreaptă tagjai kiabáltak volna, csak azt látta, hogy amikor az ünnepség helyszínére értek civilizáltan viselkedtek. Erdély András a panaszlevele mellé csatolta azt a felvételt is, amelyen világosan látható és hallható, hogy a Noua Dreaptă Sepsiszentgyörgyön felvonuló tagjai többek között azt kiáltják, hogy “kifele a magyarokkal az országból”.

Marius Popica prefektus pénteken írásban azt közölte a panasztevővel, hogy a feljelentés anyagát továbbították a Kovászna megyei rendőrségre. Lapunk érdeklődésére Nicoleta Marin rendőrségi szóvivő azt mondta: amint megérkezik hozzájuk a prefektúrától továbbított feljelentés, elkezdik a Noua Dreaptă tagjai ellen megfogalmazott vádak kivizsgálását.

Mint arról beszámoltunk Erdély András panaszlevelében felhívta a figyelmet, hogy Románia alkotmányának 30-ik cikkelye és a büntető törvénykönyv hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy a bíróság által kiszabott pénzbüntetéssel sújtja a nyilvános uszítást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?