Feljelentette az Új Jobboldalt egy magyar újságíró

A háromszéki prefektúrán tett panaszt egy sepsiszentgyörgyi újságíró, amiért december elsején a Noua Dreaptă – Új Jobboldal tagjai magyarellenes szlogeneket kiabáltak.

Erdély András azt követően írt panaszlevelet a prefektusnak, hogy keddi sajtótájékoztatóján Marius Popica kifejtette: nem volt jelen a felvonuláson, ezért nem hallotta, hogy a Noua Dreaptă tagjai kiabáltak volna, csak azt látta, hogy amikor az ünnepség helyszínére értek, civilizáltan viselkedtek.

A kormány háromszéki megbízottja azt mondta, ha valaki feljelentést tesz és bizonyítékot mutat be az Új Jobboldal tagjai ellen, akkor azt is kivizsgálják. Erre válaszul Erdély András televíziós újságíró szerdán panaszlevelet írt, és mellé csatolta azt a felvételt is, amelyen világosan látható és hallható, hogy a Noua Dreaptă Sepsiszentgyörgyön felvonuló tagjai többek között azt kiáltják, hogy “kifele a magyarokkal az országból”.

A sepsiszentgyörgyi újságíró felhívja a prefektus figyelmét, hogy Románia alkotmányának 30-ik cikkelye és a büntető törvénykönyv is hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel vagy a bíróság által kiszabott pénzbüntetéssel sújtja a nyilvános uszítást.

Erdély András szerint a prefektúra mint a törvények betartásának őre, és mint a román nemzeti ünnep szervezője is be tudja azonosítani és felelősségre tudja vonni azokat, akik magyarellenes jelszavakat skandáltak. Ugyanakkor arra kéri a prefektust, hogy hozza nyilvánosságra milyen eljárás indult az elkövetők ellen.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?