Jogi bizottság: nem tartóztatható le Markó Attila

Nem járult hozzá kedden a képviselőház jogi szakbizottsága Markó Attila előzetes letartóztatásához az Alina Bica volt főügyész nevéhez fűződő korrupciós ügyben – számoltak be a hírtelevíziók.

Az RMDSZ politikusa mellett a testület az ügy másik gyanúsítottja, Cătălin Teodorescu mentelmi jogának megvonását is tárgyalta. A demokrata liberális képviselő előzetes letartóztatásához már hozzájárult a bizottság. A végső szót azonban mindkét honatya esetében a képviselőház plénuma mondja ki egy későbbi időpontban.

A Markó Attila mentelmi jogának megvonásáról szóló javaslat egy szavazaton múlott. Előzetes letartóztatásának jováhagyásához 14 igen szavazatra (a bizottság fele plusz egy) lett volna szükség, ám igennel csak 13-an szavaztak, ketten ellenezték és ketten tartózkodtak. Cătălin Teodorescu esetében összegyűlt a 14 igen szavazat.

A jogi szakbizottság keddi ülésén nem vett részt a testület két RMDSZ-es tagja, Máté András és Márton Árpád. Az ülésen – Cătălin Teodorescuval ellentétben – nem volt jelen Markó Attila sem. Az kormánypártok és az ellenzék egymást vádolták a felemás döntésért.

A DNA november 21-én közölte, hogy bűnvádi eljárást indít a politikus ellen hivatali visszaélés gyanújával. Markó Attila tagja volt annak a restitúciós bizottságnak, amely 2011-ben az ügyészség szerint jóváhagyott egy olyan kárpótlást, amelynek összegét úgy állapították meg, hogy egy telek értékét a reális árához képest háromszorosára becsülték. Az ügyben többek között a szervezett bűnözés ellenes vádhatóság főügyészét, Alina Bicát is őrizetbe vették, aki akkor szintén a bizottság tagja volt.

Markó Attila az egyik közösségi oldalon közzé tett korábbi bejegyzésében leszögezte, hogy "semmi köze nincs a Bica-féle cirkuszhoz", nem is vádolják bűnrészességgel. Hozzátette: az állítólagos érintetteket, vagyis a kárpótolt személyeket nem ismeri, mind a neveket, mind az összefüggéseket a médiából maga is most először hallotta. Úgy vélte, hogy ellene a vád pusztán az, hogy a restitúciós hatóság keretében működő központi kártérítési bizottság tagja volt, amikor a szóban forgó döntés született.

Mint ismert, Markó Attilát jogerősen három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte múlt héten a ploiești-i táblabíróság a Mikó-perben. A döntést felháborodva fogadták az erdélyi történelmi egyházak és a magyar politikai szervezetek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?