Mikó-per: felfüggesztett börtön Markó Attiláéknak

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette a Mikó-perben a Markó Attilára és a Marosán Tamásra alapfokon kiszabott letöltendő börtönbüntetést szerdán a ploiești-i táblabíróság. A harmadik vádlottra, Silviu Climre korábban kirótt büntetés három év felfüggesztett börtön maradt – közölte honlapján a táblabíróság.

Markó Attilát és Marosán Tamást első fokon három-három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A táblabíróság részben helyt adott a fellebbezésüknek, a jogerős ítélet szerint öt év próbaidőre függesztették fel a büntetésüket. Ezt azt jelenti, hogy ha a következő öt évben valamilyen bűncselekményt követnek el, büntetésüket megtoldják három év letöltendő szabadságvesztéssel.

A jogerős végzés eltörölte az első fokú ítélet azon részét, amely elrendelte 1,14 millió lej értékű vagyon elkobzását az egyházkerülettől. Jogerőre emelkedett viszont az a rendelkezés, amely szerint visszaállítják a "bűncselekmény előtti" tulajdonjogi helyzetet, megsemmisítik az iskolaépület visszaszolgáltatásáról szóló 2002-es jegyzőkönyvet, és törlik azt a telekkönyvi bejegyzést, amellyel az egyház tulajdonába került az iskolaépület.

"Visszaállamosítás történt"

Ezt a döntést Markó Attila a Facebookon úgy kommentálta: visszaállamosították a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot. Közölte, hogy számára semmi különbség nincs a felfüggesztett vagy a letöltendő büntetés között "annak az érdemi kérdésnek a tükrében", hogy a Székely Mikó Kollégium a református egyház tulajdonát képezte.

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: olyan precedens értékű, igazságtalan ítélet született a Mikó-perben, amely akár egy visszaállamosítási lavinát is elindíthat Romániában. Szerinte az ítélethirdetés után akadnak majd olyan rosszindulatú önkormányzati vezetők, akik kérni fogják a hasonló restitúciós ügyek felülvizsgálatát, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának megsemmisítését.

„Vérlázító ítélet született a Mikó-perben”, írta szerdán a Facebook-oldalán Antal Árpád, a ploiești-i táblabíróság döntésének bejelentése után. Sepsiszentgyörgy polgármestere feketére változtatta a közösségi profiljának borítóképét, és azt írta: „Gyásznap ez az erdélyi magyarok számára, mert a Mikót újra államosították!”

Nagy visszangja volt a Mikó-pernek

A három éve zajló Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében, 2012 októberében a történelmi egyházak és az erdélyi magyar pártok közös demonstráción tiltakoztak Sepsiszentgyörgyön az első fokú ítélet ellen, amelyen egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítását célzó kísérletnek tekintik.

Az amerikai külügyminisztérium 2013-ban több kongresszusi képviselő megkeresésére reagálva jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert, és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?